Vrachtschip loopt vast in storm: angst voor olieramp in Waddenzee

Een vrachtschip is in de storm van afgelopen weekeinde aan de grond gelopen op de Duitse Waddenzee, ten oosten van Schiermonnikoog. Berging gaat moeilijk.

Het water is namelijk te ondiep om de Glory Amsterdam weg te slepen, aldus de Duitse nooddienst. Het is nog niet bekend wanneer het schip kan worden vlotgetrokken.

Zandbank

De Glory Amsterdam ligt op een zandbank ongeveer twee kilometer van het Duitse Waddeneiland Langeoog. Hij vervoerde geen vracht, maar heeft wel bijna tweeduizend ton olie en diesel aan boord.

Die inhoud is vooralsnog niet weggelekt. Een vliegtuig van het Havariekommando houdt de omgeving van het schip in de gaten.

Hart vast

De Duitse tak van het Wereldnatuurfonds houdt zijn hart vast. In de omgeving zijn veel vogels, die gevaar lopen als zware olie uit het schip vrijkomt.

Twee meter hoog

De situatie is inmiddels wel iets verbeterd. De wind is iets geluwd, van storm naar windkracht zeven. De golven, die op het hoogtepunt tot zeven meter hoog kwamen, zijn nu ongeveer twee meter hoog.

Zeeziekte

De 22 bemanningsleden aan boord krijgen medische hulp, ze hebben onder meer last van zeeziekte.

De Glory Amsterdam is 225 meter lang en 32 meter breed. Hij vaart onder de vlag van Panama en is eigendom van een rederij uit Singapore.

Meer over dit onderwerp:
Schiermonnikoog
Deel dit artikel:

Recent nieuws