Droom komt uit voor Groninger gitarist Joost Dijkema

Het is een droom die uitkomt voor de 29-jarige zanger/gitarist Joost Dijkema. Door het uitvallen van één van de acts op het TakeRoot Festival, dat komende zaterdag in cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen plaatsvindt, is Dijkema op het laatste moment toegevoegd aan het programma.

Americana

Sinds zijn zeventiende kijkt hij er eigenlijk al naar uit. Een plek op het festival met zijn favoriete muziek, de zogenoemde Americana.

TakeRoot, het festival rond deze verzamelnaam van muziekstijlen, werd in 1998 voor het eerst georganiseerd. Toen nog in het evenementencentrum De Smelt in Assen. Sinds 2007 wordt het festival in De Oosterpoort gehouden.

Familieomstandigheden

Dijkema is door de organisatie van TakeRoot gevraagd om de opengevallen plek van de Amerikaanse singer-songwriter John Murry in te nemen. Vanwege familieomstandigheden moest Murry afzeggen.

'Ik had de programmeur van De Oosterpoort pas nog gevraagd of er binnenkort een plek voor mij was in een voorprogramma. Toen Murry wegviel, moest de programmeur direct aan mij denken', vertelt Dijkema.

Inspiratie 

De gitaarmuziek die Dijkema maakt, past uitstekend op het festival dat draait om Americana.
'Ik put heel veel inspiratie uit die muziek', vervolgt de gitarist. 'Uit de folk, de country en de blues, eigenlijk alles wat een beetje onder de verzamelnaam Americana valt.'

Bijzonder

Het optreden van Dijkema op TakeRoot is om meerdere redenen bijzonder. In de geschiedenis van het festival hebben er nog maar weinig Groninger muzikanten op het podium gestaan.

Dijkema wordt er vooralsnog niet nerveuzer van. 'Ik doe gewoon wat ik kan en dat is het enige dat ik kan doen', stelt hij nuchter. 'Ik probeer nog wel te regelen dat ik een vriendin van me, Heta Salkolahti, van de Groninger band Town of Saints mee kan laten spelen op TakeRoot.'

Komende zaterdag 

Het TakeRoot Festival vindt komende zaterdag, 4 november, plaats in De Oosterpoort in Groningen.

Lees ook:

- Joost Dijkema volgt Moti op als stadsmuzikant (2017)
- Zanger Corley herenigd met zijn reddende engel in de Oosterpoort (2016)
- Take Root-festival verhuist naar Groningen (2006)

Meer over dit onderwerp:
muziek Groningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws