SP wil opheldering over innige relatie tussen NAM en Centrum Veilig Wonen

© Wikimedia Commons
SP-kamerlid Sandra Beckerman wil dat het KMPG-onderzoek naar de relatie tussen de NAM en het Centrum Veilig Wonen (CVW) openbaar wordt gemaakt. Ze dringt daar op aan in kamervragen aan ministerie Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.
RTV Noord meldde dinsdag dat uit het vertrouwelijke onderzoek blijkt dat het gasconcern teveel in de melk te brokkelen heeft bij het schadebedrijf in Appingedam.

Tranparantie

Beckerman wil dat de VVD-bewindsman de resultaten naar buiten brengt. 'Zodat er sprake is van transparantie.'
Ook vraagt ze Wiebes wat hij er van vindt dat de NAM als veroorzaker van de schade 'zeer directe operationele en financiële sturing' geeft aan het CVW. 
'Hoe verhouden uw woorden dat NAM op afstand komt te staan van de afhandeling van schademeldingen, zich tot de conclusie dat de NAM zeer dicht op de CVW-organisatie zit?', wil Beckerman weten.

Gezondheidsonderzoek

In de kamervragen wijst Beckerman Wiebes en CDA-minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook op het onderzoek Aardbevingen en Gezondheid van de GGD Groningen. 
Daarin wordt geconcludeerd dat de groep Groningers die met gezondheidsklachten worstelt sterk groeit. Het SP-kamerlid wil daar een reactie op van beide bewindslieden. 
In het rapport staat ook dat lang niet alle schades worden gemeld. 'Wat is daar de verklaring voor? Denkt u dat er sprake kan zijn van een al dan niet bedoelde ontmoediging om aan een proces van schade-afhandeling te beginnen?'