Rutte: 'Kabinet heeft ambitie om gaswinning verder te verlagen'

Premier Mark Rutte in debat over de regeringsverklaring.
Premier Mark Rutte in debat over de regeringsverklaring. © Bart Maat/ANP
'Dit kabinet heeft de ambitie om de gaswinning in Groningen verder te verlagen.' Dat meldt premier Mark Rutte donderdag tijdens het kamerdebat over het regeerakkoord.
De linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks willen dat de Groningse gaskraan terug wordt gedraaid naar twaalf miljard kuub per jaar. Rutte is dat niet van plan.
Op dit moment wordt er 21,6 miljard kuub per jaar uit de Groningse bodem gehaald. In vier jaar wil het nieuwe kabinet dat licht verlagen: met 1,5 miljard kuub.

Afgeschakeld

Rutte wijst er op dat een rigoureuze verlaging van de gaswinning in Groningen niet direct mogelijk is: 'We moeten voorkomen dat een deel van het land wordt afgeschakeld van het gasnet.'
Verder haalt hij het advies aan van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de winning 'vlak' te houden. 'Daarmee worden pieken in de gasproductie in Groningen voorkomen.'
We moeten voorkomen dat een deel van het land wordt afgeschakeld van het gasnet
Premier Mark Rutte

Boven de grond

De minister-president staat verder kort stil bij de problemen 'boven de grond'. Hij noemt daarbij de NAM op afstand zetten, het versterken van huizen en het nieuwe schadeprotocol.
'Aan al die zaken wordt heel hard gewerkt door de minster van Economische Zaken en Klimaat,'  verzekert Rutte de Tweede Kamer.