NAM viert een feestje, maar wel achter gesloten deuren

De toegang tot het feestje
De toegang tot het feestje © Goos de Boer/RTV Noord
De NAM viert een feestje. Het veel geplaagde gasconcern bestaat zeventig jaar en dat wordt gevierd. Achter gesloten deuren.
Alleen genodigden zijn welkom. En dat zijn vooraf geselecteerde relaties van de NAM.
Een uiteenlopend gezelschap meldt zich maandag bij de Nieuwe Kolk in Assen voor het jubileum. Van burgemeesters tot advocaten; van vertegenwoordigers van belangenorganisaties tot medewerkers van het KNMI.

Streng toelatingsbeleid

Het toelatingsbeleid is streng. Wie niet op de lijst van genodigden staat, krijgt geen wit armbandje en komt dus niet langs de bewaking.
Volgens een NAM-woordvoerder is er bewust voor gekozen om de pers buiten de deur te houden. 'Zo kan iedereen in alle comfort en openheid zijn standpunten delen', zegt hij tegen verslaggever Goos de Boer, die buiten het feestgedruis staat. 'We zijn aan het nadenken of we de uitkomsten van de dag op een later moment gaan delen', voegt de woordvoerder toe.
Een van de aanwezigen is de Groningse GroenLinks-gedeputeerde Nienke Homan. Nadrukkelijk afwezig is haar SP-collega Eelco Eikenaar. Hij heeft 'andere prioriteiten'.

Trendwatcher

Dat betekent dat hij het optreden van 'trendwatcher' en 'inspirator van transformatie' Ruud Veltenaar mist. En de opening van het symposium door NAM-directeur Gerald Schotman. Verder maakt hij geen deel uit van de werkgroepjes, die na de opening worden gevormd. 

Naar duurzame energie

Hoofdonderwerp daarbij is de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Een proces waar de NAM ook een rol in wil spelen. Waarbij aangetekend dat het gasconcern voorlopig nog steeds een belangrijke rol weggelegd ziet voor gas in onze energievoorziening.