Raad van State oordeelt volgende week over limiet gaswinning

© FPS Jos Schuurman
De Raad van State doet volgende week woensdag uitspraak over de zogeheten instemmingsbesluiten van de minister van Economische Zaken voor de gaswinning in Groningen. De bezwaarmakers vinden dat de NAM nog steeds te veel gas mag winnen.

Twee besluiten

Het gaat om twee besluiten. In september 2016 besloot toenmalig minister Kamp dat de NAM per jaar maximaal 24 miljard kubieke meter gas uit de Groningse bodem mag halen.
Toen kort daarna bleek dat het aantal aardbevingen bij Loppersum weer toenam, besloot Kamp in mei 2017 de winningslimiet verder te beperken tot 21,6 miljard per jaar - oftewel een verlaging van nog eens tien procent.

Niet-ontvankelijk

De bezwaren bij de Raad van State - de hoogste bestuursrechter in ons land - zijn ingediend door onder meer de provincie, gemeenten en waterschappen. Enkele andere bezwaren zijn niet-ontvankelijk verklaard.
De uitspraak van de Raad van State wordt 15 november bekendgemaakt tijdens een speciale zitting in Den Haag. Die duurt naar verwachting zo'n tien minuten. Direct daarna wordt de uitspraak gepubliceerd op de website van de Raad van State.