GroenLinks: 'Kabinet haalt kwalijke truc uit met gaswinning'

© FPS Jos Schuurman
Het kabinet haalt een kwalijke truc uit met de gaswinning in Groningen. Dat vindt de Tweede Kamerfractie van GroenLinks.
Volgens de partij blijkt uit het regeerakkoord dat de gaswinning onder het zogenoemde uitgavenkader is geplaatst. Met als gevolg dat het verlagen van de gaswinning betekent dat er bezuinigd moet worden andere rijksuitgaven. Die koppeling is nieuw.

Onacceptabel

GroenLinks-Kamerlid Bart Snels vindt dit onacceptabel. Hij eist hier woensdag tijdens de algemene financiële beschouwingen in de kamer opheldering over van minister Wopke Hoekstra van Financiën.
'Er is raar geknutseld. Als de gaskraan in Groningen verder dicht gaat, moet er bezuinigd worden op andere belangrijke zaken. Zo gaat de Groningse gaskraan nooit dicht.'

Actie minister

Snels wil dat de minister in actie komt. 'Ik wil dat Hoekstra deze situatie zo snel mogelijk verandert, zodat dichtdraaien van de gaskraan niet ten koste gaat van andere belangrijke zaken, zoals onderwijs en veiligheid.'
De drie linkse oppositiepartijen GroenLinks, de SP en PvdA pleitten eerder tijdens het debat over het regeerakkoord voor verdere verlaging van de gaswinning in Groningen.
Ze vinden dat die gasproductie in Groningen terug moet naar twaalf miljard kuub per jaar. 'Zonder dat dit ten koste gaat van andere uitgaven,' vindt Snels.