Hoogezand en Stadskanaal kunnen dankzij provinciaal geld hun centrum aanpakken

© Archief/Martijn Folkers/RTV Noord
De centra van Hoogezand en Stadskanaal kunnen op de schop. De plannen die beide gemeenten met de kernen hebben, worden door de provincie gehonoreerd met respectievelijk 1,6 en 1,9 miljoen euro.
Voor Stadskanaal is dit een opsteker. Wethouder Peter Gelling, die onlangs ziek werd, heeft zich lang sterk gemaakt voor een provinciale investering in het winkelcentrum. Vorig jaar kreeg hij nog de deksel op de neus en ging de provinciale bijdrage van 2,8 miljoen euro aan Stadskanaal voorbij, nu kan Gelling alsnog 1,8 miljoen euro verwelkomen.

Gat van een miljoen

Het Knoalster stadshart wordt compacter gemaakt. De gemeente Stadskanaal legt zelf 4,2 miljoen euro op tafel, de ondernemers en vastgoedeigenaren zijn gevraagd om 8 miljoen euro bij te leggen en met de provinciale bijdrage moet het plan van start gaan.
De oppositie heeft nog wel één vraagteken: aangezien de provinciale bijdrage een miljoen euro lager uitvalt dan begroot, is er een gat in de begroting voor de verbouwing. 

Nieuwe woningen en meer groen

De gemeente Hoogezand-Sappemeer kan ruim 1,6 miljoen euro provinciaal geld tegemoet zien om de entree van het centrum van Hoogezand, de Kerkstraat, aan te pakken. Het doel is dat er nieuwe woningen en meer groen zullen verrijzen. 

Andere projecten

Verder gaat het provinciaal geld uit het fonds Leefbaarheid naar Uithuizermeeden (300.000 euro), het centrumplan Muntendam (200.000 euro), een MFC in Siddeburen (200.000 euro), het dorpshuis in Kolham (eveneens 200.000 euro) en 98.000 euro voor De Marne.
Sportcentrum De Wenakker in Veelerveen wordt met 48.500 euro provinciaal geld duurzamer gemaakt. In totaal bedraagt de provinciale investering ruim 4,6 miljoen euro.