De Noord 9 van zaterdag 11 november

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.

Surf naar www.rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Edwin Jongedijk - Doe mist hier haildaal niks

'Doe mist hier haildaal niks' komt van Edwins derde album 'Holt & Stoal', dat in oktober vorig jaar is verschenen. Op het album staan tien Groningstalige liedjes. Het zijn allemaal vertalingen van songs die Edwin zelf mooi vindt en die hij graag aan anderen wil laten horen: liedjes van oa. Kris Kristofferson, Steve Earl en Fred Eaglesmith. Weemoed loopt als een rode draad door de liedjes, het kenmerkt volgens Edwin zijn stijl. Na 'As ik de kaans zol kriegen' uit mei 2011 en 'Mörn is t weer licht' uit november 2013 is 'Holt & stoal' Edwins derde solo-album. Naast collega Troebadoers Jan Henk de Groot en Alex Vissering doen ook andere bekende Groninger muzikanten mee op het album: oa. Martin Korthuis, Harry Niehof, Arjan van der Linde en Marlene Bakker leveren een bijdrage. Bekijk de clip hier.

2. Hans Hanneman - Josie don't stop dreaming

Hans is geen onbekende in de Groninger muziekwereld. Al jong raakt hij geïnspireerd door muziek uit de jaren '60 en '70. Op zijn twintigste gaat Hans naar Dublin, daar gaat hij als barpianist aan de slag. Terug in Nederland begint hij zijn eigen muziekstudio in Nieuwe Pekela en werkt daar als producer samen met een flinke rij bands. Ook begint hij met gitaristen Jan-Peter Hoekstra en Rolf Verbaant, bassisten Maarten van Damme en René Monsma en drummer Marcel Wolthof aan het maken van een eigen album. Dat album 'Makin' up for livin' easy' is vorig jaar verschenen. Ook is hij op tournee geweest met Douwe Bob, speelde hij tijdens de Popronde, op Oerol en tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap. Begin dit jaar heeft hij een notering in de Noord 9 te pakken met 'I just can't stand her trying to be free'. De single over Josie is dus al z'n tweede hit in Groningen. Bekijk de clip hier.

3. Orange Skyline - Hotel rooms

Dit liedje van Orange Skyline blijft niet onopgemerkt in het land! 'Hotel rooms' kun je niet alleen op Radio Noord horen, ook NPO Radio 2 en NPO 3FM hebben de Groningse band op de playlist staan. Na het bijwonen van een concert van Oasis een kleine tien jaar geleden, zijn de broers Niels en Stefan van der Wielen ervan overtuigd dat ze muziek willen maken. Ze halen jeugdvriend Mart Atema erbij en schaffen instrumenten aan. En dan begint het: in 2013 winnen ze de Groninger Popprijs en daarna spelen ze op bijna elk podium in Groningen. Ze zijn onder andere supportact voor de Kaiser Chiefs in de Oosterpoort, spelen op de mainstage tijdens het Bevrijdingsfestival en op de Nacht van de Kunst en Wetenschap. In de rest van het land spelen ze in het voorprogramma van Kensington in de Ziggo Dome, op Noorderslag, Concert at Sea en Parkpop. Het debuutalbum heet 'Things that I hide' heten en is in januari verschenen. Bekijk de clip hier.

4. Lucas & Gea - Ik geloof nog steeds in alles wat ik doe

Deze single van Lucas & Gea is sinds een paar weken uit, oa. op YouTube is hij te beluisteren. Het bijschrift ij de video is: 'Dit keer iets totaal anders dan dat jullie van ons gewend zijn. Enjoy!'. Het deuo uit Oude Pekela slaat een nieuwe weg in! Sinds de eeuwwisseling staan Lucas en Gea samen op het podium, hoewel ze al veel langer getrouwd zijn. Hun eerste hit is meteen een knallend succes: 'Steeds weer huil je' wordt in korte tijd het meest gedraaide nummer op Radio Noord. Van het album met dezelfde naam zijn tienduizenden exemplaren verkocht. Dit alles luidt een succesvolle carrière in met heel veel optredens, een theatertournee, tv-specials, een eigen reality-serie op TV Noord, een eigen platenlabel en veel hits. Eerdere noteringen van Lucas & Gea in de Noord 9 zijn 'Als ik je zie' (2015), 'Veranderd in een ander' (2016) en 'Ik gaf jou alles' (2016) en 'Ogen zeggen meer dan duizend woorden' (2016). Bekijk de clip hier.

5. Fries Wolma - n Joar is zo veurbie

De naam van Fries Wolma is onlosmakelijk verbonden aan de band Zuver Scheerwol. Een groot deel van zijn leven -sinds de jaren '60- is hij gitarist van de Groninger beatband The Javelins geweest. Maar ook speelt hij in Ash-Tray, Reno & Frisby en Sundown. Die laatse band scoort een hit in 1976 met het liedje 'One morning in May'. Ook maakt Fries Wolma solo-cd's en schrijft en produceert hij muziek voor anderen (oa. Sijtse Scheeringa, Johan Raspe en de Askay Brothers). Eerder scoort hij solo een #1-hit in Groningen met 'Zummertied' en ook 'Noakend in de regen' scoorde hoog in de lijst. Tijd nu voor een eindejaarslied! Beluister het nummer hier.

6. Inge van Calkar - Imaginary

Het is voor Inge niet de eerste keer dat ze in de Noord 9 staat. Haar eerdere notering heet 'Amazing' (2014), gevolgd door 'Too late now' (2015). Daarvoor nog, heeft ze muziek gemaakt met haar band ZaZa, waarmee ze nog De Wereld Draait Door heeft gehaald. Volgens Inge heeft haar muziek nu een nieuwe dimentie: 'Soms is het een tikkeltje psychedelisch of James Bond-achtig. Bands als Radiohead en Grizzly Bear behoren tot de muzikale aanknopingspunten, net als sterke vrouwen PJ Harvey en Alanis Morrissette, terwijl ook de catchy popkant van Kylie doorspijpelt. Inge van Calkar (1984) is een singer/songwriter uit de stad Groningen. Ze groeit op in Bunsschoten. Na het VWO verhuist ze naar Groningen en ze heeft hier psychologie aan de RUG gestudeerd. Beluister 'Imaginary' hier.

7. Dion Bouwes - Moat is vol

Tweede hitnotering voor Dion dit jaar. Hij maakt als zanger, gitarist en songwriter al jaren muziek. Hij zit in bands als Cutting Grass, Noon en Sunday Afternoon. Ruim tien jaar geleden neemt Dion een aantal nummers in het Gronings op. Maar in de muziek blijft Engels lange tijd zijn taal. Vorig jaar blijkt het Gronings toch weer te trekken. Hij geeft zich op voor het Grunneger Laidjesfestval en schrijft daarvoor het nummer 'Duuster', waarmee hij ook in de Noord 9 belandt. Op Bevrijdingsdag is Dion met zijn vaste gitarist Dennis Krottje te zien en te horen op Podium Noord in het Stadspark in Groningen. Nu staan ze opnieuw samen in de Noord 9.

8. Victors Village - Up in the trees

Victors Village is een vijfkoppige indiepop-band die vanuit Winschoten probeert de rest van Nederland te veroveren. Met invloeden als Keane, The Kooks en Coldplay gaat de band verder op het pad dat ze reeds bewandelden; stevige melancholische pop maken. De band speelde al op menig podium in Noord-Nederland. Ook hebben de mannen al gespeeld op festival Eurosonic. 'Up in the trees' gaat over tegenslagen incasseren en hier beter uit komen. Bekijk de clip hier.

9. Jan Henk de Groot - Vuurtje kieken

Het tweede Groningstalige album van Jan Henk de Groot heet 'Keunenk van Westerdaipstedale' dat oktober 2016 is verschenen. Het nummer 'Vuurtje kieken' is daarvan de derde single, na 'Bonney' (#1 in de Noord 9) en 'Evenwicht' (#1 in de noord 9). In het kleinste dorp van Groningen, Westerdiepsterdallen, heeft Jan Henk zichzelf vorig jaar twee weken opgesloten. 'Hier kan ik rustig werken en heb ik geen afleiding. Als ik hier ben kijk ik geen tv en heb ik geen last van anderen. Je hoort hier nog echt de wind', vertelt Jan Henk de Groot. Hij is twee weken te gast geweest bij Bonney Brattinga, de bewoner van één van de twee huizen die in het dorpje vlakbij Veendam te vinden zijn. Deze zomer heeft Jan Henk met tv-persoonlijkheid en DJ Arjen Lubach gewerkt aan een dancenummer. Bekijk de clip hier.

Meer over dit onderwerp:
noord9 muziek radio ookopnoord GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws