Contract is getekend, Arriva wil vanaf 2020 met 'schone' treinen rijden

Vervoerder Arriva wil vanaf 2020 met schone 'emissievrije' treinen gaan rijden in onze provincie. Daarom heeft Arriva donderdag een contract getekend met de Zwitserse treinfabrikant Stadler.
De vervoerder bestelt achttien nieuwe treinen die in eerste instantie op biodiesel draaien. Dat scheelt CO2-uitstoot ten opzichte van de huidige brandstoffen.

Batterijen

Het is de bedoeling dat de treinen later worden voorzien van batterijpakketten. Daarmee kunnen ze ook elektrisch rijden over stukken spoor zonder bovenleiding. Op delen die geëlektrificeerd zijn, kunnen de batterijen worden opgeladen.
Met de deal is in totaal 170 miljoen euro gemoeid.

Elektrificeren

Momenteel rijden over de noordelijke spoorlijnen waar Arriva de vervoerder is alleen dieseltreinen. Het spoor is er nu nog helemaal niet geëlektrificeerd en daarom is het nog onmogelijk om treinen nu al op batterijen te laten rijden.
Arriva hoopt echter dat de overheid plannen doorzet om ook in het noorden bovenleidingen aan te leggen. Het vervoerbedrijf denkt dan rond 2025 tussen Groningen en Leeuwarden helemaal elektrisch te kunnen rijden.

Renovatie

Tientallen bestaande treinen krijgen als onderdeel van de deal tevens een renovatiebeurt van Stadler. Volgens Arriva zijn de nieuwe treinen niet alleen duurzamer, maar ook een stuk stiller.
Het contract voor de koop werd getekend op de regionale klimaattop die donderdag in Groningen werd gehouden.