Politie extra scherp op meldingen Vindicat-locaties na bedreigingen (update)

© RTV Noord
De politie is sinds de commotie over incidenten bij studentenvereniging Vindicat extra alert op bedreigingen naar de vereniging en haar leden. Dat bevestigt de politie, naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.
De bedreigingen begonnen nadat een aspirant-lid van Vindicat zwaargewond was geraakt bij een ontgroening. In één geval werd een voordeur van een Vindicat-lid in brand gestoken.
'De Vindicat-locaties hebben we daarvoor in kaart gebracht, en op het moment er een melding komt vanaf zo'n adres, dan popt ook direct op in de meldkamer dat het gaat om een Vindicat-locatie. En dan is iedereen meteen geïnformeerd en zijn we om die reden extra snel ter plekke', aldus politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer.

'In de fik steken'

Volgens oud-rector Stijn Derksen variëren de dreigementen tegen het studentencorps en komen er anonieme telefoontjes met de mededeling dat 'de zaak maar eens in de fik gestoken moet worden'. Ook hijzelf zou worden bedreigd, zegt Derksen in de Volkskrant.
Volgens de krant zegt de politie dat Vindicat-leden op straat soms worden gevolgd. In één geval is dat uitgemond in een mishandeling. Daarvan werd toen geen aangifte gedaan.

Uit de hand gelopen etentje

De oud-rector zegt dat de dreigementen eerst nog afnamen, maar weer de kop opstaken toen Vindicat weer negatief in het nieuws kwam met een uit de hand gelopen etentje in een sushirestaurant in Stad.

Hoe lang?

Hoe lang de extra staat van paraatheid bij de politie duurt bij Vindicat-gerelateerde meldingen is nog niet duidelijk. Het zou mogelijk een jaar kunnen duren, maar volgens Zinsmeyer kan ook eerder worden afgebouwd als het weer rustig is rondom Vindicat.