Spoeddebat over boren naar aardwarmte onder Stad

© RTV Noord
Er komt een spoeddebat over de affaire WarmteStad. Coalitiepartijen PvdA en VVD in de gemeenteraad van Groningen hebben die aangevraagd voor komende woensdag.
Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) al in vroegtijdig stadium kritiek op en zorgen over het aardwarmteproject had geuit. Dat ging onder meer over de bevingsgevaren van de winning van het water uit de grond. Volgens het SodM was er slechts 12,25 procent kans dat het winnen van aardwarmte veilig zou zijn.

Stevige kritiek

Het SodM vraagt al sinds 2016 om een seismische risico analyse en herhaalde dat verzoek in maart nog eens. Die analyse ligt er tot op de dag van vandaag niet. In juli kwam het staatstoezicht vervolgens met een vernietigend rapport over het risico op aardbevingen.
De gemeente, onder aanvoering van wethouder Mattias Gijsbertsen, stelde de aanbesteding van de eerste werkzaamheden voor de boring daarop uit, maar ging wel verder met de werkzaamheden aan het warmtenet onder de grond. In oktober werd het project helemaal stopgezet, nadat het staatstoezicht wederom met stevige kritiek was gekomen.

Coalitiepartijen

Opmerkelijk is dat de VVD en de PvdA, twee partijen die in de coalitie zitten met GroenLinks, nu een spoeddebat hebben aangevraagd. Zij willen onder meer van de wethouder weten waarom hij de raad niet eerder heeft geïnformeerd over de waarschuwingen van het Staatstoezicht.