Raad van State blokkeert deel bomenkap Zuidelijke Ringweg voorlopig

De  Raad van State heeft maandag in een spoeduitspraak de kap van enkele tientallen bomen langs de Zuidelijk Ringweg ter hoogte van de Herepoort geblokkeerd.

De Raad van State ziet geen dringende reden om de bomen nu al te kappen, terwijl 12 december aanstaande een grote bodemzaak over het Zuidelijke Ringwegproject is gepland.

Vleermuizen

Die grote rechtszaak draait vooral om de mogelijke aantasting van de vleermuizen en hun vliegroutes. De bomen rondom de A7 vormen een belangrijk onderdeel van de vliegroutes van de beschermde zoogdieren.

Ontwikkelaar en aannemer Combinatie Herepoort had eerder aangedrongen op een zo spoedig mogelijke kap, voordat de vleermuizen rond half maart weer uit hun winterslaap komen.

De Raad van State denkt dat Combinatie Herepoort in de periode tussen de einduitspraak en 15 maart de bomen makkelijk nog kan kappen, mocht de Raad daartoe zes weken na de bodemzaak toestemming voor geven.

Spoeduitspraak

Met de spoeduitspraak komt de Raad de Vleermuizenwerkgroep en de Groningse Milieufederatie tegemoet. Zij braken vorige week tijdens de spoedzitting in Den Haag een lans voor een stop op de kapplannen. Immers, als de bomen al gekapt worden voor 12 december heeft die rechtszaak weinig zin meer.

Zeker als de Raad later mocht oordelen dat een groot deel van de bomen niet gekapt mag worden, of dat Combinatie Herepoort nog meer maatregelen moet nemen om de vleermuizen tijdens het project om de ringweg verdiept aan te leggen te beschermen. Wordt op 12 december vervolgd.

Kap is al begonnen

Maandag is al wel een begin gemaakt met het kappen van de bomen waarover geen juridische procedures meer lopen.

Lees ook:

- Bomen vallen bij bosjes langs nieuwe Ring Zuid
- Bomenkap voor Ring Zuid gaat meteen los
- Definitief: deze drie wensen voor de Ring Zuid worden werkelijkheid
- Nieuwe Ring Zuid krijgt Amerikaans tintje
- Ringweg op de schop: Help, hoe kom ik thuis?
- Alles over de werkzaamheden aan de Zuidelijke Ringweg

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad zuidelijke_ringweg GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws