Oplossing voor koopzondagenruzie ligt klaar (update)

Er ligt opnieuw een voorstel op tafel om het koopzondagenconflict in winkelcentrum Paddepoel in de stad op te lossen. Bemiddelaar Koos Nauta en de Vereniging van Eigenaren zijn eruit.

Ze zijn overeengekomen dat kleine winkeliers een ontheffing kunnen krijgen van de verplichte koopzondagen. Dat betekent dat ze op zondag dicht mogen blijven.

Het nieuwe beleid ligt helemaal klaar en kan binnenkort worden uitgevoerd. Bemiddelaar Nauta: 'Ik ben blij met de oplossing, ik ben er heel opgetogen over.'

Volledige vrijheid

Of de winkeliers hiermee ook tevreden zijn, is nog de vraag. Begin oktober werd al duidelijk dat de eigenarenvereniging niet verder wilde gaan dan een ontheffing voor kleine ondernemers.

Een deel van de winkeliers veegde dat voorstel toen direct van tafel. Zij willen volledige vrijheid om dicht te blijven op zondag en daarbij niet afhankelijk zijn van een ontheffing.

Grotere ruimte voor vrijstelling

De gemeentelijke bemiddelaar is daarna opnieuw met de Vereniging van Eigenaren om de tafel gegaan. Daar is nu een uitgewerkt plan voor de ontheffingen uitgekomen.

Nauta denkt dat het nu wel goedkomt: 'Vergeleken met toen hebben we een grotere ruimte voor vrijstelling op de zondag. Ik kan daar nog niet veel meer over zeggen. Maar als de winkelier zich aan de afspraken houdt, dan komen er geen boetes. Die staan niet meer op de voorgrond.'

Ultimatum

De winkeliers en eigenaren krijgen het voorstel nog gepresenteerd. Dat moet voor half december gebeurd zijn, zodat iedereen die dat wil een ontheffing kan aanvragen. Die kunnen dan in het nieuwe jaar ingaan.

Wethouder Joost van Keulen is inmiddels op de hoogte, maar wil nog niet reageren. Hij wil de afronding afwachten, maar noemt het bij monde van zijn woordvoer wel 'een goede ontwikkeling'.

De wethouder stelde onlangs een ultimatum: voor 1 december moet er een oplossing liggen. Zo niet, dan overwoog hij andere maatregelen om het conflict op te lossen. Welke dat zijn moest de gemeente nog uitzoeken.

Paddepoel Fietsen

Winkelier Peter Oest van Paddepoel Fietsen reageert sceptisch op het akkoord: 'Ik heb nog niets gezien of gelezen.'

Hij laat weten 'in principe' niets in een ontheffing te zien: 'Winkeliers moeten zelf kunnen bepalen wanneer ze open willen en wanneer dat economisch rendabel is. Dat hoort niet bij een vereniging van eigenaren. Het vorige voorstel werd direct van tafel geveegd. Dus dit moet wel heel bijzonder zijn, willen wij daar akkoord mee gaan.'

Lees ook:

- Wethouder stelt ultimatum in koopzondagenruzie Paddepoel
- Kamervragen over koopzondagenrel Paddepoel
- VVE over koopzondagenrel: 'Winkelcentrum moet rekening houden met wensen consument'
- 'Meerderheid winkeliers Paddepoel wil af en toe op zondag open'

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws