Manager Aanpak Ring Zuid wordt niet zenuwachtig; nog niet

Na jaren plannen maken en voorbereidende werkzaamheden is de uitbreiding van de Zuidelijke Ringweg in Groningen nu echt begonnen. Maar wat als een kolonie vleermuizen toch de rechter zo ver krijgt de bouwers te dwarsbomen?

Afgelopen maandag hield de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in ons land, voorlopig de kap van enkele tientallen bomen tegen. Het betreft een uitspraak in een spoedprocedure, aangespannen door de Vleermuizenwerkgroep.

Die stelt dat de kap van deze bomen onherstelbare schade toebrengt aan de leefomgeving van een groep beschermde vleermuizen in de Herepoortbuurt.

Als de bomen niet gekapt kunnen worden, moeten we opnieuw naar de tekentafel
Bert Kramer

'We kunnen voorlopig nog vooruit'

Wat manager Bert Kramer van aannemerscombinatie Herepoort betreft is er nog niets aan de hand: 'In afwachting van de bodemprocedure, die volgende maand op de rol staat, kunnen we voorlopig nog vooruit. Maar zo'n bodemprocedure kost wel veel tijd. En als de rechter dan ook in ons nadeel beslist, wordt het een ander verhaal.'

Tijdelijke weg

Kramer vervolgt: 'Om de nieuwe Zuidelijke Ringweg te kunnen aanleggen, moet er eerst een tijdelijke weg tussen het Julianaplein en het Europaplein komen. Voor de nieuwe zuidelijke ringweg moeten al die bomen worden gekapt. Let wel: hier hebben 120 ontwerpers aan gewerkt. Dit doe je niet zo maar even over. Dan moeten we terug naar de tekentafel.'

Komend weekend wordt er bij de Esperantostraat in Groningen een brug over het spoor gebouwd voor de toekomstige tijdelijke weg.

Lees ook:

- Vleermuiswerkgroep opgelucht over spoeduitspraak bomenkap

Meer over dit onderwerp:
zuidelijke_ringweg GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws