Damster moet zitten voor overval in Schipborg

Een 26-jarige man uit Appingedam moet drie jaar de cel voor het plegen van een gewelddadige woningoverval op een stel in Schipborg. Hij viel op de ochtend van 3 juli samen met twee andere mannen uit Groningen en Polen het huis van het stel binnen. De mannen eiste geld.

De Groninger (28) had een conflict met het mannelijke slachtoffer. De twee kenden elkaar uit de drugswereld. De Stadjer vond dat hij nog geld tegoed had van de man uit Schipborg.

Broodmes

In de slaapkamer besprong hij het slachtoffer, die nog met zijn vriendin in bed lag, en zette een broodmes op de keel van de man. Ook dreigde hij zijn vingers af te snijden als het slachtoffer niet zou betalen. De man liep snijwonden op.

Vrouw besprongen

De vrouw werd besprongen en vastgehouden door een andere man. Dat was de Pool, beweerde de Appingedammer twee weken geleden in de rechtszaal. De rechtbank is ervan overtuigd dat het de man uit Appingedam zelf was en dat de Pool toekeek.

Uiteindelijk gingen de mannen er met zo'n 1400 euro en een paar pinpassen vandoor. Daarmee pinde de Stadjer nog 2000 euro. 

Gevlucht naar Spanje

De Groninger en de Pool werden vorig jaar opgepakt en veroordeeld tot vier en drie jaar cel. De man uit Appingedam vluchtte naar Spanje en werd daar afgelopen zomer aangehouden.

Hij verklaarde dat hij niet door had dat hij betrokken was bij een overval, totdat de Groninger de slaapkamer van de slachtoffers binnenviel. In de rechtszaal zei hij dat hij dacht dat ze op een vreedzame manier geld zouden gaan halen die ochtend

Medeverantwoordelijk

Volgens de rechtbank in Assen had hij allang door kunnen hebben dat de Groninger geen goede bedoelingen had: hij ging het huis door een raam binnen toen niemand open deed en pakte in de keuken een mes voor hij naar de slaapkamer ging.

Op dat moment had de Appingedammer nog weg kunnen gaan. Omdat hij dat niet deed, is hij medeverantwoordelijk, oordeelde de rechtbank. 

Lagere straf

Hij kreeg een lagere straf dan de Groninger omdat de overval niet zijn initiatief was en hij niet eerder is veroordeeld voor overvallen.

De rechtbank bepaalde verder dat hij bijna 6.300 euro schadevergoeding aan de slachtoffers moet betalen.

Lees ook:

- Damster verdachte van overval na een jaar opgepakt in Barcelona

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken SCHIPBORG
Deel dit artikel:

Recent nieuws