Spoeddebat aardwarmteproject zonder gevolgen voor wethouder

© RTV Noord
Wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) geeft toe dat hij de Groninger gemeenteraad had moeten informeren over de kritiek op het Traffic Light System (TLS), het veiligheidssysteem van het aardwarmteproject.
Dat zei de wethouder woensdagmiddag tijdens het spoeddebat over het aardwarmteproject in Groningen. Het debat had geen gevolgen voor de positie van de wethouder.

'Ontbrekend op de sheet'

De wethouder heeft de kritiek op het veiligheidssysteem niet overgebracht omdat het niet op de door Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aangeleverde sheet stond. Op de sheet stonden de slotconclusies van het gesprek op 28 augustus tussen SodM en WarmteStad. Die sheet gebruikte de wethouder om de raad op 27 september te informeren.
'Het neemt niet weg dat ik graag achteraf de scherpte had gehad om te denken: het TLS zat er niet bij, daar moeten we het nog over hebben', vervolgt hij.

Wist de wethouder dat TLS niet deugde?

Coalitiepartij PvdA stelde vragen over het veiligheidssysteem Traffic Light System (TLS). 'Wist het college dat het systeem niet deugde volgens SodM? Voor alle fracties is het TLS-systeem reden geweest om in te stemmen met geothermie', aldus raadslid Jan Pieter Loopstra.
Het veiligheidssysteem zou al voordat er sprake is van een aardbeving door toedoen van geothermie alarm slaan en stoppen met het oppompen van warm water. Door dat systeem zou een beving door geothermie niet mogelijk zijn.

Onafhankelijk onderzoek

ChristenUnie, 100% Groningen, Stadspartij, SP en het CDA kondigden tijdens het debat aan een uitgebreid onafhankelijk onderzoek te willen naar de gang van zaken rondom het aardwarmteproject.
Coalitiepartij PvdA sprak zich vooralsnog niet uit voor zo'n onderzoek, maar liet wel weten dat het een mogelijkheid is. Steun van een coalitiepartij is nodig om een meerderheid te krijgen voor een onderzoek.

Vroegtijdig zorgen over aardwarmte

Het spoeddebat van woensdagmiddag was aangevraagd door de coalitiepartijen VVD en PvdA. Dat gebeurde nadat afgelopen vrijdag gespreksverslagen tussen gemeente, WarmteStad en Staatstoezicht op de Mijnen openbaar werden. Daaruit bleek dat SodM al in een vroegtijdig stadium zorgen had over het winnen van aardwarmte onder de stad. Die zorgen gingen onder meer over bevingsgevaren en de kans op een veilige winning van warm water.

Welles-nietes

Volgens wethouder Gijsbertsen is er door de toezichthouder pas kritiek geuit in het rapport Staat van de Sector, dat op 13 juli verscheen. SodM zegt dat de gemeente eerder op de hoogte was van de zorgen rondom het traject. De wethouder noemt het 'een vervelend welles-nietes-spelletje.' Hij zegt geen informatie te hebben verzwegen.