Instellingen

Waterschap zoekt naar explosieven uit de oorlog

Op een laptop wordt de bodem bekeken
Op een laptop wordt de bodem bekeken © Jan Been/RTV Noord
Het scannen gebeurt vanaf een bootje
Het scannen gebeurt vanaf een bootje © Jan Been/RTV Noord
Waterschap Hunze en Aa's onderzoekt of in het afwateringskanaal Fiemel explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Het schap wil het kanaal baggeren, maar dan wel met de zekerheid dat dit veilig kan.
Het acht kilometer lange afwateringskanaal stroomt door de Johannes Kerkhovenpolder. Het eindigt bij gemaal Fiemel, waar het water naar de Dollard wordt gepompt. Bij het gemaal stond in de oorlog een batterij Duits afweergeschut. Tijdens de bevrijding is er stevig gevochten. Het zou kunnen dat er hier en daar nog bommen liggen.

Bodem scannen

Hunze en Aa's heeft een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd om de bodem te scannen. Op het kanaal gebeurt dat vanaf een bootje. Het bootje duwt een buis met sensoren voort die de bodem tot een diepte van twee meter scant. Een laptop aan boord stuurt de verzamelde gegevens naar een centrale in het Brabantse Schijndel. Daar worden de data geanalyseerd.

Opruimen

Als er explosieven worden gevonden, dan bekijkt het waterschap samen met de gemeenten Delfzijl en Oldambt hoe ze moeten worden opgeruimd.