PvdA: 'Minister Wiebes moet haast maken met bouw stikstoffabriek'

© RTV Noord/Steven Radersma
De PvdA in de Tweede Kamer eist dat er alsnog een stikstoffabriek bij Zuidbroek wordt gebouwd. Volgens de partij is daar na de vernietiging van de gasbesluiten door de Raad van State alle aanleiding toe.
Met zo'n fabriek kan uit het buitenland geïmporteerd hoogcalorisch gas geschikt gemaakt worden voor het gasgebruik in Nederland. Als gevolg hiervan kan de gaswinning in Groningen met vijf tot zeven miljard kuub worden teruggebracht.

Streep er door

De plannen voor zo'n fabriek waren er al, maar de vorige minister van Economische Zaken Henk Kamp zette er ruim een jaar geleden een streep door. Het zou niet meer nodig zijn.
Een meerderheid van de Tweede Kamer drong er vervolgens op aan om hier op terug te komen, zodat de gaskraan in Groningen verder teruggedraaid zou kunnen worden. Kamp liet daarop het besluit hierover aan zijn opvolger Eric Wiebes over.

Eerste daad Wiebes

Wat PvdA-kamerlid Henk Nijboer betreft is de vernietigende uitspraak van de Raad van State van woensdag aanleiding snel een besluit te nemen. 'Na de uitspraak van de Raad van State zou dit de eerste daad van de nieuwe minister Wiebes moeten zijn om te laten zien dat het hem wel menens is met de veiligheid van Groningers.'
En mocht die stikstoffabriek er wel komen, dan kan wat de PvdA betreft de gaskraan verder dicht. 'De gaswinning kan hierdoor met vijf tot zeven miljard kuub per jaar worden teruggebracht. Ook grootverbruikers moeten overstappen op het gebruik van alternatieve energie of hoogcalorisch gas. Dat levert 2 miljard extra besparing op. Zo kan er nog deze kabinetsperiode teruggegaan worden naar 12 miljard kuub.'

Geen meerderheid

Bij het debat over het regeerakkoord kwamen de linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks al met het voorstel om terug te gaan naar die twaalf miljard kuub, maar daar is geen meerderheid voor.

480 miljoen

De bouw van de stikstoffabriek, onder regie van de GasUnie, kost 480 miljoen euro. En die kosten zijn veel hoger dan aanvankelijk voorzien. Dat liet Kamp in september vorig jaar weten in de kamerbrief, waarin hij aankondigde de bouw van de fabriek op een laag pitje te zetten.
Bij Zuidbroek ligt nog steeds een terrein te wachten op de mogelijke bouw van de stikstoffabriek. De provincie Groningen en de gemeente Menterwolde hebben eerder al hun medewerking aan het enorme project toegezegd.