DAL-gemeenten voor fusie; Lopster oppositie stemt verrassend tegen

'Met pijn in het hart stem ik tegen het herindelingsvoorstel', zegt fractievoorzitter Bert-Jan Huizing van de VVD in Loppersum. De Lopster oppositie stemt donderdagavond verrassend tegen de herindeling.

Doordat de coalitie - die voor is - een nipte meerderheid heeft van één zetel, loopt het fusieproces niet direct brokken op. Wel moeten de drie gemeentebesturen, Loppersum, Delfzijl en Appingedam, nu de neuzen in de juiste richting zien te krijgen. En dat kost weer extra tijd.

Breekpunt

De oppositiepartijen in Loppersum kunnen er niet mee leven dat het CDA, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks geen datum willen prikken waarop de fusie afgerond moet zijn. En dat is een breekpunt voor de oppositie.

De coalitiepartijen willen geen datum prikken en de gemeentebesturen de vrije hand geven om het fusieproces te begeleiden. 'Als je met een vrouw trouwt, kijk je niet naar de datum, maar naar de vrouw', zegt fractievoorzitter Bé Prins van de ChristenUnie.

'Februari is te vroeg'

In het voorstel van D66/Gemeentebelangen staat naast de einddatum van 2021, dat er in februari 2018 een ontwerpbesluit over de fusieprocedure moet liggen. Ook dat is voor de coalitie een breekpunt. 'Februari is te vroeg', zegt Prins (CU).

Dat de coalitie het voorstel van D66/Gemeentebelangen van tafel veegt, stuit de oppositie tegen de borst. 'Ik schaam mij diep dat we hier al jaren over praten en dat we nu nog meer tijd nodig hebben', zegt raadslid Hans Sauerborn van D66/Gemeentebelangen.

Appingedam: 'Legendarische avond'

Terwijl in Loppersum onenigheid ontstaat over de herindeling, wordt in Appingedam gesproken van een legendarische avond. De raad stemde unaniem voor de herindeling.

Daarnaast wordt in Appingedam het voorstel aangepast, zodat de herindeling uiterlijk voor 2021 afgerond moet zijn. Verder willen de partijen in februari 2018 het herindelingsontwerp voor het fusieproces op tafel hebben liggen. Maar daarvoor moet de gemeente eerst wel overeenstemming bereiken met Delfzijl en Loppersum. Gezien de situatie in Loppersum kan dat nog lastig worden.

Uitgestoken hand Delfzijl

De gemeenteraad van Delfzijl heeft volgens verwachting voor de fusie met Appingedam en Loppersum gestemd. Alleen oppositiepartijen Lijst Stulp (vier zetels) en de Seniorenpartij (eenmansfractie) zijn tegen.

Stulp wil nog altijd 'doorvechten' voor DAL+, de variant met de Eemshaven zodat beide havens in één gemeente zouden komen. Die kans lijkt echter verkeken, aangezien de Eemshaven nu onderdeel uitmaakt van Eemsmond, dat opgaat in de fusiegemeente Het Hogeland.

De Seniorenpartij zegt geen voorstander te zijn van herindeling omdat de nieuwe gemeente er financieel slechter af zou zijn.

Verdeeldheid over datum

De Delfzijlster raad is ook verdeeld over de fusiedatum. De coalitie (Fractie 2014, VVD, CDA en ChristenUnie, PvdA, D66) en Lijst Houwerzijl zijn voor herindeling op 1 januari 2020. Stulp en de seniorenpartijen willen 2021. Na een vlammend betoog van burgemeester Beukema hebben coalitie en oppositie beide voorstellen ingetrokken.

Beukema benadrukt dat het college van Delfzijl graag een fusie wil op 1 januari 2020, vanwege het aardbevingsdossier. De andere 'bevingsgemeenten' gaan in 2018 (Midden-Groningen) en 2019 (Het Hogeland) fuseren. Dan moet DAL niet achterblijven, vindt Beukema.

Aangezien de raad in januari nog kan beslissen om in 2020 samen te gaan, is er nog voldoende tijd. Daarom is het college nu aan zet om samen met de colleges van Appingedam en Loppersum een datum te prikken.

Lees ook:

- Fusievlog: Knallend latex in Delfzijl, Appingedam en Loppersum
Witte rook in Appingedam: coalitie stemt voor huwelijk met Delfzijl en Loppersum
Politieke kopstukken zijn het oneens over einddatum DAL-fusie
Delfzijl, Appingedam en Loppersum nemen dit jaar nog besluit over fusie
Alles over de gemeentelijke herindelingen in Groningen

Meer over dit onderwerp:
herindeling LOPPERSUM
Deel dit artikel:

Recent nieuws