OM eist twee jaar cel tegen Stadjer: 'Agente had dodelijk letsel kunnen oplopen'

© Flickr/Michael Coghlan (Creative Commons)
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag twee jaar cel (waarvan acht maanden voorwaardelijk) geëist tegen een 37-jarige Stadjer. De man reed in augustus een politieagente aan in Emmen.
Ook wil het OM dat de man daarna een jaar lang wordt opgenomen voor behandeling aan zijn drugsverslaving en psychische problemen.
Toen de agente op 5 augustus het rij- en kentekenbewijs van de man wilde controleren, reed hij zijn auto achteruit en gaf hij gas. Daardoor werd de agente niet alleen geraakt, maar ook meters door de auto meegesleurd. Na een aantal meter viel ze met haar hoofd op straat.

Hoofdwond

De vrouw liep een hoofdwond en een dik gezicht op, maar het had volgens de officier van justitie slechter kunnen aflopen. 'Ze had ook dodelijk letsel kunnen oplopen', vertelde hij. De officier noemde het wegrijden 'een onbesuisde actie' en vindt een poging tot doodslag te bewijzen.
De politie kreeg die avond een melding van huiselijk geweld in Emmen. Toen de agente en haar collega bij het adres kwamen, was het rustig en spraken ze omstanders aan. De Groninger zat in zijn auto bij de woning, omdat hij daar iemand kwam ophalen.

Geschoten op auto

De man raakte in paniek toen de agente hem aansprak, omdat hij geen rijbewijs had en zijn auto onverzekerd was. Hij beweerde dat hij niet zag dat de agente in het geopende portier stond toen hij gas gaf. Wel erkende hij dat hij teveel risico had genomen door zo hard achteruit te rijden. Hij excuseerde zich in de rechtszaal richting de agente.
De man werd een paar dagen later in Lichtenvoorde opgepakt. Hij heeft een strafblad van 37 pagina's en zei in de rechtszaal dat hij naar een kliniek wil om zijn leven op de rit te krijgen. 
Op 5 december doet de rechtbank uitspraak.