Verdeeldheid over strengere regels kamerverhuur in Stad

De collegepartijen van de gemeente Groningen zijn verdeeld over een nieuwe maatregel die kamerverhuur in gezinswoningen moet tegengaan.
D66 en PvdA zien geen problemen, die zijn blij met de nieuwe maatregel. GroenLinks en VVD denken er iets anders over.

'Alleen als locatie zich daarvoor leent'

Gezinswoningen die worden omgebouwd voor kamerverhuur, het is het stadsbestuur een doorn in het oog. Daarom wil de stad strakkere regels voor gezinswoningen die worden omgebouwd tot een studentenhuis. Een vergunning voor kamerverhuur wil de gemeente alleen nog afgeven als de locatie zich daarvoor leent.
GroenLinks is wel blij met extra maatregelen die misstanden op de kamerverhuurmarkt tegengaan, maar heeft bedenkingen bij de jongste maatregel van het stadsbestuur. 'Hierdoor is het niet meer mogelijk om studenten te laten wonen op een plek waar ze dat het liefst doen', zegt Petra Brouwer namens haar partij.

Sceptisch

De VVD is sceptisch over 'de verdere beperking'. Volgens Wytze Spoelstra wordt er op dit moment al voorzichtig gedaan met het verlenen van vergunningen die het toestaan om een gezinswoning om te turnen tot een studentenhuis.
Tegenstemmen is echter geen optie. De extra maatregel is een besluit van het college. Daarvoor hoeft het geen goedkeuring te vragen aan de gemeenteraad.
En daar is Arjen Banach van Student en Stad allerminst blij mee. 'Er zijn maar vijf potentiële gezinswoningen die naar studenten zijn gegaan. Ik snap het dus niet. Het is overbodig dat het college dat nu nog strenger gaat maken.'

Wildgroei bestrijden

De stad kampt met een oververhitte woningmarkt en wil daarom gezinswoningen niet voor andere doelgroepen inzetten. Daarnaast is het stadsbestuur al langere tijd bezig met het bestrijden van wildgroei van kamerverhuur in bepaalde stadswijken.

Lees ook:

-