Waar kan je nog naartoe vanaf Groningen Airport Eelde?

© Groningenairport.nl
Donkere dagen voor Groningen Airport Eelde. Afgelopen week is bekend geworden dat de luchthaven vanaf het voorjaar van 2018 drie bestemmingen verliest.
Er kan dan niet meer worden gevlogen naar Kos, Lanzarote en Gdansk. Ondanks dat Airport Eelde in 2015 een record van 180.000 passagiers schreef, zijn het niet de enige bestemmingen die de afgelopen jaren naar Eelde kwamen en weer vertrokken. Een overzicht van de bestemmingen die de laatste vijf jaar verdwenen van Airport Eelde - en de directe vluchten die er met ingang van 2018 nog wel zijn.

WELKE BESTEMMINGEN VERDWIJNEN EN VERDWENEN?

1. Aberdeen (tot 2013)


Op 7 februari 2013 is de laatste vlucht tussen Eelde en Aberdeen. De Britse vliegmaatschappij BMI Regional stopt met de vlucht omdat er te weinig passagiers zijn. De verbinding moest vooral zakelijke passagiers bedienen.

2. Barcelona: tot twee keer toe mis


De bestemming Barcelona wordt twee keer geïntroduceerd en verdwijnt ook weer snel. In januari 2013 stopt Vueling met de verbinding die dan één seizoen heeft stand gehouden. Daarna probeert Ryanair het, maar ook zonder succes. Zij stopt in 2015 met vluchten naar Girona-Barcelona.

3. Bodrum (tot 2016)


Met een waterboog wordt de eerste Corendon-vlucht naar het Turkse Bodrum in april 2015 gevierd. In juni 2016 halveert de aanbieder het aantal vluchten naar één, in augustus is het helemaal afgelopen.

4. Corfu (tot 2015)


Na het eerder schrappen van de vlucht naar Corfu in 2013, is de verbinding met Corfu in 2015 maar een kort leven beschoren. Op 1 mei 2015 wordt het eerste vliegtuig van het Griekse eiland onthaald op Eelde, maar dezelfde maand nog worden reizen geschrapt vanwege te weinig belangstelling. In juli stopt de verbinding alweer, als vervoerder Hellas Travel failliet gaat.

5. Dalaman (tot 2016)

In navolging van de Turkse bestemming Bodrum, verdwijnen in hetzelfde jaar ook de vluchten naar het Turkse Dalaman.

6. Gdansk (tot 2018)


Drie jaar lang houdt de tweedaagse verbinding tussen Eelde en het Poolse Gdansk (ook wel bekend als Danzig) stand. Het vliegveld mikt op Poolse arbeiders en studenten die heen en weer willen vliegen. Vanaf maart 2018 houdt Wizz Air het voor gezien, om 'commerciële redenen'.

7. Innsbruck (tot 2015)


De wintersportvluchten vanaf Eelde naar Innsbrück en Salzburg lopen van 2012 tot april 2015. Dan besluit Transavia om vanaf Eindhoven te vliegen, waar ook andere vluchten van de maatschappij vertrekken en waar meer markt is.

8. Kos (tot 2018)


Kos is een oudgediende vlucht op Airport Eelde. Al in 2002 kan het vliegtuig naar het Griekse eiland worden genomen. In 2017 neemt Corendon de taak op zich, maar doet dat slechts een jaar. De maatschappij richt zich meer op Maastricht, waar ook Belgische reizigers worden getrokken.

9. Lanzarote (tot 2018)


Op 1 november 2014 is de eerste vlucht van Airport Eelde naar Lanzarote, een van de Canarische eilanden. Het is een vlucht bedoeld voor zonnige wintervakanties. Vanaf april 2018 gooit Transavia de deur dicht.

10. Málaga (tot 2014)


In 2006 wil OAD al vliegen naar Málaga. Vanaf de zomer van 2014 stopt Transavia met het vliegen naar het Zuid-Spaanse Málaga. Het bericht komt op dezelfde dag als de aankondiging dat Eelde de vlucht naar Milaan-Bergamo verliest.

11. Marseille (tot 2013)


Marseille is net als Milaan-Bergamo een van de bestemmingen die budgetmaatschappij Ryanair introduceert op de luchthaven van Eelde. Dat gebeurt in 2012. Lang duurt dat avontuur alleen niet. In 2013 schrapt de maatschappij veel van de vluchten wegens tegenvallende belangstelling. In 2014 houdt Ryanair op met vluchten vanaf Eelde.

12. Milaan-Bergamo (tot 2013)


Voor Milaan-Bergamo gaat hetzelfde verhaal op als het Franse Marseille.

13. Rhodos (tot 2013)


Ryanair stopt in seizoen 2013 met vliegen naar Rhodos. De maatschappij zegt dat het te maken heeft met de economische problemen van Griekenland.

14. Salzburg (tot 2015)


De wintersportbestemming Salzburg treft hetzelfde lot als Innsbrück.

15. Tenerife (tot 2016)


De eerste keer dat we schrijven over de vlucht van Eelde naar Tenerife, is bij de invoering van nieuwe handbagageregels op de luchthaven in januari 2006. In april 2016 is het uit met de pret: Transavia schrapt de vluchten uit de zomerdienstregeling.

WELKE BESTEMMINGEN ZIJN ER NOG WEL?

1. Algarve (vanaf 2006)


Algarve is een klassieker voor de noordelijke luchthaven. Al vanaf de zomer van 2006 wordt er gevlogen op het Zuid-Portugese regio, met de luchthaven nabij Faro.

2. Antalya (vanaf 2013)


Het aantal vluchten naar Antalya neemt vanaf de zomer van 2018 toe van één, naar twee per week. Corendon neemt de vlucht naar de Turkse badplaats voor haar rekening. Je kon al langer vanaf Eelde naar Antalya vliegen, maar vanaf de verlengde landingsbaan in april 2013, kan er ook rechtstreeks worden gevlogen.

3. Gran Canaria


In januari 2004 vertrekt de selectie van FC Groningen naar Gran Canaria en daarna volgen nog veel Groningers en andere Nederlanders. Het is een van de klassieke bestemmingen van het vliegveld. In het winterseizoen van 2017-2017 gaan er zelfs meer vluchten. Reisoperator Neckermann: 'In het Noorden hebben wij veel trouwe klanten.'

4. Kopenhagen (vanaf 2016)


Groningen Airport Eelde schreeuwt het van de daken: het binnenhalen van Kopenhagen in 2016 is een groot wapenfeit voor de luchthaven. De Deense hoofdstad dienst namelijk als 'hub' naar de rest van de wereld, zoals vluchten naar New York en Singapore. Nordica uit Estland vliegt tussen Eelde en Kopenhagen.

5. Kreta


Zowel Corendon als Transavia bieden vluchten aan vanaf Eelde naar vliegveld Heraklion op Kreta, en met succes lijkt het. Transavia haalt de tussenstop op het vliegveld van Rotterdam uit de route en vliegt nu direct. Aanbieder Corendon vliegt in 2018 bovendien niet één keer, maar twee keer per week naar het Griekse eiland.

6. Londen (vanaf 2013)


Londen mag een van de paradepaardjes van Airport Eelde heten. Sinds 2013 vliegt Flybe tweemaal daags van en naar Southend, bij de Britse hoofdstad. Vanaf april 2018 komt daar nog een schep bovenop. Dan kan er drie keer per dag worden gevlogen en wordt het ook mogelijk om over te stappen op vluchten naar Dublin, Manchester en Glasgow.

7. Mallorca (vanaf 2006)


Net als Algarve, lijkt ook Mallorca een zekerheid voor Airport Eelde. De vlucht van Transavia vindt plaats vanaf de zomer van 2006.
Groningen Airport Eelde heeft zelf een andere benadering over het aantal vliegbestemmingen, reageert ze op Twitter:

Lees ook: