Vliegtuig over de weg van Stad naar Grootegast

Komende woensdag begint de verhuizing van de omvangrijke collectie van het Canadian Allied Forces Museum van de stad naar Grootegast.

Het museum vertrekt uit de stad omdat het een forse huurverhoging niet kan betalen. Een Avro Anson vliegtuig uit 1944 is het eerste stuk uit de collectie dat naar het nieuwe onderkomen verhuist.

Tweede Wereldoorlog

In het museum is de collectie militair materieel te zien die eigenaar Heiko Ates in veertig jaar tijd heeft verzameld. Tanks, motoren, jeeps, vrachtwagens, je kunt het zo gek niet verzinnen of het is in het museum te vinden. Het zijn allemaal spullen uit de Tweede Wereldoorlog.

Het vliegtuig is ontmanteld omdat het te groot is om in zijn geheel te vervoeren. De romp ligt inmiddels op een dieplader, het landingsgestel, de motoren en de vleugels liggen elders in het museum te wachten. Ates verwacht een week nodig te hebben om het vliegtuig in Grootegast weer in elkaar te zetten.

Bevrijdingsgemeente

Als alles meezit gaat het museum aan de Legolaan eind volgend jaar open. Het museum zit in hetzelfde pand waarin ook het LEGiO-museum is gevestigd. Tijdens Bevrijdingsdag volgend jaar hoopt Ates al een deel van zijn collectie te kunnen laten zien in Grootegast. Deze gemeente is in 2018 aangewezen als bevrijdingsgemeente in onze provincie.

In Grootegast krijgt het Canadian Allied Forces Museum ook een nieuwe naam; het gaat Victorymuseum heten.

Lees ook:

Oorlogsmuseum moet verhuizen: 'Doodzonde'
Laatste dag voor oorlogsmuseum: 'Doodzonde dat de gemeente dit laat gaan'
'Verlies van oorlogsmuseum aan Grootegast is jammer'

Meer over dit onderwerp:
GROOTEGAST
Deel dit artikel:

Recent nieuws