Haags congres moet Groningse schadeafhandeling verduidelijken

© Goos de Boer/RTV Noord
In Den Haag is op 14 december een congres, waar ingewikkelde kwesties over schadeafwikkeling door aardbevingen worden behandeld.
Het congres wordt georganiseerd onder de naam 'Vertrouwen in de toekomst', waarvoor onder meer Tweede Kamerleden zijn uitgenodigd. De organisatie is mede tot stand gekomen door de Rijksuniversiteit Groningen en de Johan van Oldenbarnevelt Academie. Deze onafhankelijke instantie adviseert Nederlandse overheden over schadevergoedingsrecht.

Waarom een congres?

Directeur Eric Meijer van de Johan van Oldenbarnevelt Academie heeft ter voorbereiding op het congres met een aantal bevingsgedupeerden gesproken. 'Er is inderdaad al heel veel gepraat over de schadeafwikkeling. Maar als je kijkt naar het complete plaatje: de schadeafhandeling, de waardedaling van huizen, de psychische schade, dan moet je dat eigenlijk in één pakket bekijken. Anders wordt het waanzinnig ingewikkeld. Samen met hoogleraar Bestuursrecht Herman Bröring van de RUG hebben wij een oplossing daarvoor bedacht.'

Objectief

Het congres moet wel objectief zijn en daarom ontvangen ook Statenleden, medewerkers van het Rijk en provincies en gemeenten, advocaten en andere juridische medewerkers een uitnodiging. Ook het Groninger Gasberaad is uitgenodigd voor het congres. Of de organisatie zal deelnemen, is niet bekend.
Toch heeft Meijer wel een standpunt. Ter voorbereiding heeft hij alle rapporten van professor Postmes gelezen. Die doet al jarenlang onderzoek naar de belevingen van de aardbevingen in Groningen. Meijer: 'De huidige aanpak is vrij autoritair en de burger verdwijnt helemaal uit beeld. Postmes komt tot de conclusie dat de schadeafwikkeling een rommeltje is. Dat leidt tot extra psychische schade en dat wordt onvoldoende gerealiseerd in Den Haag.'