'Personeel tbs-kliniek vreest onverantwoorde tijdsdruk'

Sommige behandelaren van de tbs-kliniek Van Mesdag in de stad Groningen ervaren een onverantwoorde druk. Zij krijgen forse geldboetes van de overheid als zij patiënten niet tijdig met proefverlof sturen en niet binnen acht jaar uitbehandelen.
De Volkskrant sprak hierover met twee personeelsleden die anoniem willen blijven.

Meewerking geweigerd

Tbs-klinieken hebben sinds vorig jaar een financiële prikkel om delinquenten met tbs sneller klaar te stomen voor hun terugkeer in de samenleving. De forensisch-psychiatrische sector wil de behandelduur graag verkorten, maar sommige medewerkers vrezen dat de behandeldruk onverantwoord is.
Tot 2010 nam de gemiddelde behandelduur in tbs-klinieken toe tot meer dan tien jaar. Het gevolg was dat steeds meer verdachten weigerden mee te werken aan persoonlijkheidsonderzoek, om zo het risico op tbs te omzeilen. Het boetesysteem moet de behandelduur van tbs'ers verkorten, zodat verdachten weer sneller gaan meewerken met persoonlijkheidsonderzoek.

Kritiek niet herkend

Directeur behandelzaken bij Van Mesdag Harry Beintema ontkent dat de boetes zorgen voor een perverse prikkel om tbs'ers eerder te ontslaan dan verantwoord is. 'Wij vertalen de prikkels niet door naar individuele behandeltrajecten. Dat de interne druk groot zou zijn, herken ik niet', zegt Beintema tegen de krant
Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid bestrijdt dat de boete pervers uitwerkt: 'Verlof wordt alleen verleend als de behandeling en veiligheid dit toelaten en is alleen mogelijk na uitvoerige beoordeling'.