Ook Delfzijl stapt uit solidariteitsregeling jeugdzorg

© Flickr / Images Money (Creative Commons)
De gemeente Delfzijl betaalt vanaf volgend jaar niet meer mee aan tekorten op de lichte jeugdzorg bij andere gemeenten. Dat heeft de raad donderdagavond bepaald.
Eerder zijn al zeker elf andere Groninger gemeenten uit deze solidariteitsregeling gestapt, waaronder Loppersum afgelopen maandag.

Hoge tekorten

De 23 Groninger gemeenten hadden na de decentralisaties enkele jaren geleden met elkaar afgesproken om gezamenlijk tekorten op te vangen op de jeugdzorg.
Deze tekorten liepen de laatste tijd zo hoog op, dat verschillende gemeenten nu hebben gezegd niet meer verantwoordelijk te willen zijn voor tekorten bij anderen.

Andere keuzes

Voor jongeren die gebruikmaken van deze vormen van zorg, zoals het persoonsgebonden budget (PGB), verandert nu nog niets. Mogelijk worden in de toekomst wel andere keuzes gemaakt, als gemeenten die niet meer solidair zijn tekorten blijven houden op deze vorm van jeugdzorg.
Dan kunnen de gemeenten kijken of bepaalde zorg goedkoper kan. Voor de zware jeugdzorg, zoals opname in een gesloten kliniek, blijven de Groninger gemeenten nog wel solidair.