Coalitieonderhandelingen Midden-Groningen gaan verder met vijf partijen

De coalitieonderhandelingen in herindelingsgemeente Midden-Groningen gaan een tweede fase in. Nadat de PvdA deze week verkennende gesprekken heeft gevoerd met alle politieke partijen, gaat het de komende tijd verder praten met SP, CDA, ChristenUnie en de VVD.

De coalitie van vijf partijen zou een meerderheid hebben van 22 van de 33 zetels in de Midden-Groningse gemeenteraad.

Groot draagvlak

'De PvdA vindt het verstandig om na een herindeling met een brede coalitie te komen die op een groot draagvlak kan rekenen', zegt lijsttrekker Thea van der Veen. Dat blijkt uit een mogelijke coalitie die twee linkse, twee Christelijke en één rechtse partij kent.

Opvallend is dat de tweede partij van de verkiezingen, Gemeentebelangen Midden-Groningen, niet bij de verdere coalitie-onderhandelingen aansluit. Dat is teleurstellend voor Gemeentebelangen-voorman Hans Haze.

'Weinig vernieuwends'

'Ik zie weinig vernieuwends in deze mogelijke coalitie', zegt hij. Daarmee doelt Haze op de huidige gemeentebesturen in Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren, waar verschillende partijen die nu gaan onderhandelen al met elkaar samenwerken.

'Maar ik wens ze veel succes met de onderhandelingen. Een coalitie met zowel de SP als de VVD brengt wel wat uitdagingen met zich mee.'

Herindelingsverkiezingen

De nieuwe gemeente Midden-Groningen ontstaat op 1 januari 2018. Op 22 november 2017 waren er herindelingsverkiezingen in de gemeente, met de PvdA als verrassende winnaar. De sociaaldemocraten krijgen, net als Gemeentebelangen en de SP, vijf zetels.

Lees ook

- PvdA Midden-Groningen houdt alle opties open: 'er is nog niemand afgevallen'
- PvdA wint verkiezingen Midden-Groningen; Gemeentebelangen tweede

Meer over dit onderwerp:
herindeling HOOGEZAND SAPPEMEER
Deel dit artikel:

Recent nieuws