Burgercomité vraagt Tweede Kamer om Haren uit herindeling met Stad te halen

Burgercomité Haren doet een beroep op de Tweede Kamer om de gemeente Haren uit het wetsvoorstel voor een herindeling met Groningen en Ten Boer te halen.

Het Burgercomité wil verder dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het wetsvoorstel en dat er onderzoek gedaan wordt naar uitbreiding van de samenwerking met Tynaarlo. Het Burgercomité ziet de Drentse gemeente als alternatief voor een samenvoeging met de stad Groningen.

Het college van burgemeester en wethouders van Tynaarlo schreef in oktober 2015 aan de gemeente Haren 'nu een mogelijke samenvoeging op korte termijn niet realistisch lijkt zouden we misschien wel kunnen afspreken op bepaalde beleidsvelden samen te werken'.

'De ongemakkelijke waarheid'

Burgercomité Haren schreef het rapport 'De ongemakkelijke waarheid over het herindelingsdossier Haren', waarin het stelt dat de provincie in de voorbereiding op de herindeling 'onderzoeksresultaten heeft gemanipuleerd en selectief gebruikt, algemene beginselen van behoorlijk bestuur heeft geschonden en de rechten van de gemeenteraad en burgers van Haren stelselmatig heeft genegeerd'.

Burgemeester

Het comité pleit er ook voor dat Haren een nieuwe burgemeester krijgt. 'Die de belangen van de inwoners van de gemeente Haren dient.'

Burgercomité Haren probeerde eerder via de rechter om de herindeling met Stad en Ten Boer af te dwingen, maar verloor.

Reactie provincie

Gedeputeerde Patrick Brouns van de provincie Groningen laat weten dat 'de rapporten die zijn opgesteld in opdracht van de gemeente Haren zelf voor zich spreken'.

'Die rapporten zijn de basis van het advies van de provincie aan de minister. Het kabinet heeft op basis daarvan een wetsontwerp voor herindeling opgesteld. Het is nu aan de Tweede en Eerste Kamer daar hun oordeel over te geven. Dat het Burgercomité daar een andere voorstelling van zaken over geeft, laat ik aan hun.'

Lees ook:

- Haren vraagt om herindelingsadvies, maar weigert het op te volgen
- Burgercomité verliest hoger beroep; herindeling Haren mag doorgaan
- Burgercomité: 'Er is niet goed omgegaan met Haren en de inwoners'

Meer over dit onderwerp:
herindeling HAREN
Deel dit artikel:

Recent nieuws