Overheden wijzen naar elkaar bij handhaving op Knoalster afvalbedrijf

Omliggende ondernemers klaagden al een half jaar tot een jaar bij de gemeente Stadskanaal, provincie Groningen en de Omgevingsdienst over de afvalbult bij afvalbedrijf A. Talen. Maar alle partijen wijzen naar elkaar, én naar het Rijk.

De boosheid is groot bij de ondernemers in Stadskanaal, die de gevolgen ondervinden van de brand bij A. Talen. Die afvalbult was hen al veel langer een doorn in het oog.

30 meter

Maar de betrokken overheidsinstanties zeggen niet veel meer te kunnen doen aan een afvalbult van dertig meter dan nu het geval is.

Omgevingsdienst

De Omgevingsdienst, de dienst die door de gemeenten en de provincie is opgetuigd om toezicht te houden en te handhaven, zegt niet direct verantwoordelijk te zijn.

'We zijn bezig om te evalueren en te kijken welke lessen wij uit deze casus kunnen trekken', zegt bestuursadviseur Erika Holst namens de Omgevingsdienst. 'Voor de rest verwijzen wij u naar de provincie.'

Gemeente Stadskanaal

Een soortgelijke reactie komt vanuit het gemeentehuis van Stadskanaal. 'Ook in deze nazorgfase blijft de verantwoordelijkheid en uitwerking liggen bij het bevoegd gezag, de provincie. Zij hebben de omgevingsvergunning verleend. Wij hebben niet de mogelijkheden om in een bestemmingsplan te anticiperen op mogelijke wijzingen vanuit het Rijk', laat een woordvoerder weten.

Provincie Groningen

Maar het bevoegd gezag, de provincie Groningen, stelt niets te kunnen. Ondanks het feit dat er in het verleden een vergunning is afgegeven voor een bult van zes meter hoog. 'Dat stond inderdaad in de vergunning', stelt gedeputeerde Nienke Homan.

'Maar die verantwoordelijkheid is tegenwoordig vastgelegd in het activiteitenbesluit milieubeheer. Daarin staan geen maximale hoogtes opgenomen. Dat activiteitenbesluit is genomen door het Rijk, daar kunnen wij niets aan veranderen.'

Balen

De ondernemers zelf balen ondertussen stevig van het feit dat alle overheden naar elkaar wijzen en er niets is gebeurd. 'Dit had voorkomen kunnen worden', zegt Ben van Rieke van het bedrijf HC-94.

Hij is niet de enige die de afgelopen periode heeft geklaagd. Meerdere bedrijven hebben vraagtekens gezet bij het feit waarom de afvalbult kon groeien en het zo'n rotzooi was buiten de muren van A. Talen. Er ging onder meer een petitie rond, die is aangeboden aan de provincie.

'De provincie heeft weldegelijk instrumenten', stelt Van Rieke. 'Ze had veel steviger kunnen inzetten op de aanpak van de 'tonnage', de omvang van de bult. En dat heeft ze nagelaten. En nu zitten wij met de ellende.'

Lees ook:

- Ondernemer over brand Talen: 'Provincie heeft als toezichthouder gefaald'
- Eigenaar Talen Recycling: 'Laat ze maar aantonen dat ik fout zit'
- Afvalbedrijf Talen in Stadskanaal stond al maanden onder extra toezicht
- Onderzoek naar gang van zaken rondom brand bij recyclingbedrijf Talen
- Hardnekkige brand in Stadskanaal geblust, opruimwerk begonnen
- Eigenaar recyclingbedrijf Stadskanaal: 'Ik vind dit een hele rare situatie'
- Provincie grijpt in bij afwikkeling brand Stadskanaal

Meer over dit onderwerp:
STADSKANAAL
Deel dit artikel:

Recent nieuws