Pekelder verdacht van misbruik: 'Ze wil mij de grond in trappen'

© Archief/RTV Noord
Tegen een 44-jarige man uit Oude Pekela is vijf jaar cel geëist. Hij zou zijn 15-jarige stiefdochter ongeveer driehonderd keer hebben misbruikt.
De man legde veelvuldig een matras in de kamer en dwong het meisje tot seksuele handelingen. Ook werd ze meerdere keren bedreigd en opgesloten. Het misbruik vond plaats tussen juli 2012 tot juli 2015.

Niks te eten

De Pekelder gebruikte in die tijd veel wiet. Voor de kosten daarvan liet hij zijn stiefdochter opdraaien. Deed ze niet wat hij wilde, dan kreeg ze niets te eten. Op het moment dat hij haar een oneerbaar voorstel appte, stuurde ze dat door naar haar stiefzusters. Later pas deed ze aangifte bij de politie. Ook zijn biologische dochter legde een verklaring af. 
Het misbruik eindigde toen het slachtoffer door het slaapkamerraam vluchtte. De verdachte had haar in het gezicht geslagen en schold haar uit. Op sokken kwam ze bij haar vriendje aan. Daar bleef ze een jaar lang wonen.

Huilende stiefzus

De officier acht het seksuele misbruik en de mishandelingen bewezen. Ook vond ze steun in de verklaring van de biologische dochter Zij was regelmatig getuige van een huilende stiefzus en geschreeuw vanuit de kamer. 
De ex van de Pekelder vluchtte voor het geweld. Het vijftienjarige meisje waande zich vertrouwd bij de man en bleef bij hem wonen. 'Hij heeft zo erg haar vertrouwen beschaamd', zei de officier.

Lachen om aantijgingen

'Ze wil mij de grond in trappen', reageert de Pekelder op zitting. Hij ontkent de aantijgingen. Volgens hem deed het meisje juist de seksuele voorstellen 'omdat ze naar haar vriendje wilde. Iets wat ze van mij niet mocht.'
In de rechtszaal lachtte hij de aantijging weg, onder gehoon van toehoorders op de publieke tribune.
Zijn andere dochters zijn opgevangen in pleeggezinnen. Hijzelf woont op dit moment alleen.

Studievertraging

Het inmiddels twintigjarige slachtoffer, liep door het misbruik studievertraging op. Ook onderging ze diverse therapieën. Ze vroeg een schadevergoeding van 31.820 euro. Daarvan vond de officier 15.500 voor toewijzing vatbaar. 
De uitspraak van de rechter is op 22 december.