CDA en D66: 'Ban de gasgestookte cv-ketel uit'

De gasgestookte cv-ketel moet worden uitgebannen. Dat is beter voor het klimaat, voor Groningen en voor de portemonnee, vinden CDA en D66.
De beide regeringspartijen willen dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan maakt om de gasketel 'uit te faseren'. Ze wijzen erop dat ieder jaar 400.000 cv-ketels plaatsmaken voor nieuwe. Dat moeten voortaan moderne, zuinige ketels zijn, vindt Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66). Bijvoorbeeld hybride cv-ketels, die vooral op elektriciteit draaien.

Verplicht aan inwoners van Groningen

'Dan heb je een comfortabel warm huis, een fors lagere energierekening, minder CO2-uitstoot en we hoeven minder gas op te pompen in Groningen', zegt Jetten. Zijn CDA-collega Agnes Mulder vindt het 'belangrijk hier nu echt werk van te maken op een betaalbare manier' en stelt dat 'snelheid is geboden'. 'Dat zijn we verplicht aan onze inwoners van Groningen.'
Een moderne ketel is nu vaak nog prijzig. Maar als ze grif van de hand gaan, daalt de prijs snel, stellen D66 en CDA. Bovendien zouden ze zichzelf terugverdienen. Het kabinet heeft aangekondigd de vraag naar gas flink te willen verminderen.