Tweede Kamer steunt verlenging Mali-missie

Apache-gevechtshelikopters worden ingeladen voor vertrek uit Mali
Apache-gevechtshelikopters worden ingeladen voor vertrek uit Mali © Ministerie van Defensie
De Tweede Kamer steunt de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali met een jaar. Dat is dinsdag definitief duidelijk geworden tijdens het debat over de inzet van de Nederlandse militairen in het Afrikaanse land.
Eerder waren er veel zorgen over de veiligheid van de militairen. Na het dodelijke mortierongeluk van vorig jaar, waarbij twee Groningers omkwamen en een derde militair zwaargewond raakte, verscheen een vernietigend rapport over de ondeugdelijke munitie en de medische hulp.

Medische evacuaties

Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft deze zorgen bij de meeste partijen grotendeels kunnen wegnemen. Zo lieten VVD, GroenLinks, D66, CDA, 50 PLUS, ChristenUnie, SGP en de PvdA weten dat zij na toezeggingen over onder meer tijdige medische evacuatie per helikopter instemmen met de verlenging.
SP, PVV, DENK en de Partij voor de Dieren (PvdD) staan niet achter de verlenging van de bijdrage aan Minusma. Sadet Karabulut (SP) en Femke Merel Arissen (PvdD) vinden de tijd sinds het verschijnen van het rapport te kort om te kunnen overzien of alle problemen daadwerkelijk zijn opgelost.