Geen meerderheid in Staten voor onderzoek gevolgen bijstook biomassa

De RWE kolencentrale
De RWE kolencentrale © FPS/Jos Schuurman
Er komt geen onderzoek naar de gevolgen van de bijstook door de RWE kolencentrale in de Eemshaven, voor er een nieuwe vergunning wordt afgegeven.
Die wens van de Partij voor de Dieren en PVV krijgt weliswaar bijval van de SP, Groninger Belang en Partij voor het Noorden, maar dat is onvoldoende om dit onderzoek af te dwingen.
De partijen willen een milieueffectrapportage, opgesteld door de RWE, zodat Provinciale Staten kan bekijken of een nieuwe vergunning aan RWE voor het bijstoken van biomassa kan worden afgegeven.

'Niet goed voor natuur en milieu'

'De RWE wil de bijstook van biomassa verhogen', stelt Statenlid Ankie Voerman (Partij voor de Dieren). 'Dat gaat om 800.000 ton biomassa per jaar, volgens ons is dat niet goed voor natuur en milieu.'
SP-fractievoorzitter Jan Hein Mastenbroek noemt het signaal van Voerman 'sympathiek', maar hij krijgt geen steun bij zijn coalitiegenoten D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks.

Gedeputeerde ontraadt de motie

Zij luisteren naar GroenLinks-gedeputeerde Nienke Homan, die de motie ontraadt. Ze geeft aan dat de provincie de uitkomsten van een eventueel onderzoek niet mee kan nemen in de procedure van de vergunningverlening.