Onderzoek naar uit de hand gelopen kosten nieuw waterschapslab

Het Waterschapshuis in Veendam
Het Waterschapshuis in Veendam © René Ahlers/Groningen in Beeld
Waarom zijn de kosten voor het nog te bouwen laboratorium van Waterschap Hunze en Aa's twee keer hoger dan berekend? Het Algemeen Bestuur (AB) van het waterschap wil het naadje van de kous weten.
Het Dagelijks Bestuur (DB) ging in oktober 2016 nog uit van een prijskaartje van 2,5 miljoen euro. Afgelopen zomer werd dat bedrag al bijgesteld naar 3,5 miljoen euro. Onlangs werd duidelijk dat de bouw van het nieuwe lab nog aanzienlijk duurder wordt: vijf miljoen euro. Al met al dus een tegenvaller van 2,5 miljoen euro.

Bouwsector

Volgens Jan Batelaan, het lid van het DB dat verantwoordelijk is voor het project, is de kostenstijging het gevolg van de florerende bouwsector. Aannemers kunnen het werk nauwelijks aan en ervaren personeel moeten ze met een lantaarntje zoeken.

Intern onderzoek

Maar met deze uitleg neemt het AB niet zo maar genoegen, bleek woensdagavond tijdens de bestuursvergadering. Die bijeenkomst werd meerdere keren geschorst op verzoek van het DB. Uiteindelijk kwam het met de toezegging een intern onderzoek in te stellen naar de gang van zaken. Daarmee nam het AB voorlopig genoegen. Het onderzoeksrapport moet in maart volgend jaar klaar zijn.