Groningen verandert: 9 keer toen versus nu

'Je kan niet zeggen dat het mooier of lelijker is geworden', zegt Henk Tiggelaar. Al 35 jaar struint hij met zijn camera door de Stad om de veranderde aanblik van Groningen vast te leggen.

Het resultaat is nu in boekvorm uitgebracht: 'Groningen verandert'.

'35 jaar geleden las ik in de krant dat een pand bij mij om de hoek in de Aweg gesloopt ging worden. Ik ben toen op mijn fiets gestapt en heb er een foto van gemaakt. Dat was het begin van een hele interessante hobby', vertelt Tiggelaar.

Binnenstad en stadswijken

Henk Tiggelaar legde de veranderingen van de afgelopen jaren zowel in de binnenstad als in de omliggende stadswijken op foto vast. Hij fotografeerde op cruciale momenten de open plekken en de locaties waar gesloopt zou worden, en later vanaf precies hetzelfde punt de nieuwe situatie.

Voorbeelden: toen versus nu

Het resultaat van zijn uit de hand gelopen hobby is een unieke verzameling foto's die het veranderde aangezicht van de Stad laten zien.

N.B. Het kan zijn dat de foto's niet goed laden in de app. Hier kan je het artikel openen in je webbrowser.


De brandweerkazerne stond in 1983 aan het Gedempte Zuiderdiep. Voor meer ruimte en snellere uitruk, vertrok de kazerne uit de binnenstad naar de Sontweg. De Pathé-bioscoop die er nu staat, werd eind jaren negentig gebouwd.


In 1981 is de westzijde van het Gedempte Zuiderdiep nog een doorgaande verkeersroute richting Museumbrug, maar de schop gaat erin. Tegenwoordig vormt Academie Minerva een fysieke afsluiting van het Gedempte Zuiderdiep.


Tussen de bomen door is een lagere school te zien aan de Zonnelaan in 2007. Het is een zogenoemde H-school, wat doelt op de plattegrond van het gebouw. Vandaag de dag staat er dit nieuwe complex, genaamt Planck. Het heeft 135 appartementen voor jongeren.


In 2009 stond buurthuis De Karre nog aan het Floresplein. In plaats daarvan is het Buurtcentrum Het Floreshuis gekomen, met diverse wijk- en welzijnsinstellingen.


Een paar kleine woningen en de vijf markante pijpen van de Hunzecentrale sierden de Verlengde Lodewijkstraat in 1979. Anno 2017 zijn de pijpen verdwenen en in de plaats van de kleine woningen kwam woningcomplex Frontier, dat bestaat uit 212 woningen. Het binnenterrein is een gezamenlijke tuin, met een parkeergarage eronder.


In 1990 werd al begonnen met de sloop van het voormalig Diaconessenhuis aan de Zuiderhaven. Twee luxe woontorens markeren nu deze locatie aan het water.


In 2013 stond deze voormalige kapperszaak aan de hoek van de Hereweg en de Helperwestsingel. Het heeft plaatsgemaakt voor een appartementencomplex, met vijf woningen die bedoeld zijn voor kortdurende verhuur.


In 1986 stond dit voormalige bedrijfspand op de hoek van de Aweg en de Taco Mesdagstraat. Er kwam een appartementencomplex voor in de plaats, zoals te zien is op deze foto uit 2006.


De Westerkerk met links de pastorie, op de kruising met de Melkweg in 1992. De kerk en pastorie zijn uiteindelijk gesloopt na leegstand, kraakacties en brandstichting. Er kwam een appartementencomplex voor in de plaats met een torenhaantje, als aandenken aan de kerk die er ooit stond.

'Iedereen vindt wat anders mooi of lelijk'

'Je kunt niet zeggen dat de stad mooier of lelijker is geworden' zegt Tiggelaar. 'Dat verschilt per gebouw en ook de smaken verschillen. Iedereen vindt wat anders mooi of lelijk. Wat wel opvalt, is dat er de laatste jaren een schaalvergroting gaande is.'

De stad Groningen is populair als woon- en werkstad en dat resulteert in hoger en grotere gebouwen. 'Neem bijvoorbeeld De Leyhoeve op het Europapark. Dat is een massief bouwblok.'

Boeken samengevoegd

Tiggelaar maakte al twee eerdere boeken over dit onderwerp. Die zijn nu, samen met foto's van de afgelopen 7 jaar gebundeld in een nieuw uitgave van ruim driehonderd pagina's.

Dinsdag 19 december wordt het eerste exemplaar aangeboden aan wethouder Roeland van der Schaaf van Ruimtelijke Ordening - maar ondertussen liggen de boeken al wel in de winkel.

Lees ook:

- Zeven schetsen: zo kan het centrum van Groningen eruit zien
- De mooiste nieuwbouw in Stad Groningen volgens RTV Noord-lezers
- Dossier binnenstad: grote veranderingen in centrum Stad

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws