Burgemeester Oldambt krijgt steun kabinet bij strijd tegen lachgas

© RTV Noord
Burgemeester Pieter Smit van Oldambt weet zich gesteund door het kabinet in zijn strijd tegen lachgas.
Het kabinet wil de verkoop van lachgaspatronen aan banden leggen. De metalen capsules, die onder jongeren razend populair zijn, blijken op langere termijn gevaarlijker dan gedacht.
Het gebruik van lachgas, dat overigens niet is verboden, is in een paar jaar tijd razend populair geworden onder jongeren. Maar uit onderzoek van het Trimbos-instituut en het Bonger Instituut dat maandag wordt gepubliceerd, blijkt dat het gebruik niet zonder gevaar is. En daarom wil minister Bruno Bruins (Zorg) dat de patronen binnenkort niet meer te koop zijn voor minderjarigen.

Zorgen in Oldambt

Smit maakt zich al langer zorgen over het toenemende gebruik van lachgas als 'partydrug'. In mei wees hij de horeca-ondernemers in zijn gemeente per brief op gevaren als bloedarmoede en neurologische stoornissen. Vorige week spraken horeca-gelegenheden in Winschoten af in elk geval de komende drie maanden geen lachgas meer te verkopen.

Hunkering

Jongeren blijken tijdens of kort na lachgasgebruik last te kunnen hebben van hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen. Daarna volgen verwardheid, misselijkheid en de hunkering om opnieuw te gebruiken.

Verslaving

De negatieve gezondheidseffecten op lange termijn zijn concentratieproblemen, vermoeidheid en duizelingen. Hoe vaker en meer lachgas wordt gebruikt, hoe vaker de effecten optreden. Het risico op verslaving kan niet worden uitgesloten.