Onderzoek naar herstel van zeegras in Waddenzee afhankelijk van meer geld

Het zeegras, dat in de Waddenzee grotendeels verdween na het bouwen van de Afsluitdijk
Het zeegras, dat in de Waddenzee grotendeels verdween na het bouwen van de Afsluitdijk © Flickr/Creative Commons.
Het onderzoek naar de terugkeer van zeegras in de Waddenzee stopt als er geen extra geld bij komt. Daarvoor waarschuwt Natuurmonumenten.
De organisatie bereidt daarom een subsidieaanvraag voor extra onderzoek voor, schrijft Omrop Fryslân.

Weg na Afsluitdijk

De afgelopen jaren is met twee projecten geprobeerd het zeegras terug te krijgen in de Waddenzee. De waterplant verdween zo goed als helemaal na de bouw van de Afsluitdijk. Zeegras is echter een zogenoemde biobouwer: kleine vissen kunnen er goed in opgroeien en grote zeegrasvelden hebben ook invloed op het behoud van een eiland als Griend.
Het zeegrasonderzoek heeft al waardevolle resultaten opgeleverd. De onderzoekers weten echter nog niet genoeg om het zeegras volledig terug te krijgen.

Schaalgrootte

Daarvoor moeten ze vooral nog onderzoeken hoe grootschalig het aangepakt moet worden. 'We zijn nu bijna zover dat we goeie dichtheden zeegras krijgen. Maar we weten nog niet hoeveel oppervlakte nodig is om het zeegras zichzelf in stand te laten houden', zegt Quirijn Smeele van Natuurmonumenten.
Volgens Smeele kost het nieuwe onderzoek enkele tonnen. 'Maar als je echt zeegras wilt laten herstellen, praat je mogelijk over een factor tien daarvan.'