Henk Helmantel kopieert eigen schilderij: 'Ik doch, verdikke hou mou'k der nou mit aan'

Links het origineel, rechts de kopie
Links het origineel, rechts de kopie © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Een kunstschilder die zijn eigen werk kopieert. Dat hoor je nooit. Henk Helmantel deed het wel. Per abuis had hij zijn schilderij, een stilleven gemaakt in het Rembrandthuis in Amsterdam, beloofd aan tentoonstellingen in Taiwan en Gouda.
'Ik doch, hou mou'k der nou mit aan?' vertelde de wereldberoemde kunstenaar uit Westeremden zondag in het Radio Noord-programma Noordmannen.

Rembrandt van Rijn

In het jaar 2000 verbleef Helmantel enkele weken in het Rembrandthuis ter ere van de reconstructie van de woning van Rembrandt van Rijn. Hij schilderde daar een stilleven met daarop een schaal met sierkalebassen en enkele flessen voor een open raam.
Dat schilderij van 1 meter hoog bij 1 meter 22 breed had hij per ongeluk beloofd aan beide exposities. Belofte maakt schuld dacht, Helmantel. Er stond hem maar één ding te doen:
'Ik doch, ik moak der nog aine. Ik goa mie zulf kopiëren'.
Ik doch, ik moak der nog aine. Ik goa mie zulf kopiëren
Henk Helmantel

Veel plezier

Twee weken lang, meer dan acht uur per dag was hij er mee bezig. 'Ik heb het aiglieks letterliek overnomen mor ook weer nait krampachteg'. Helmantel vertelt verder dat hij het met veel plezier deed. Ook vroeg hij zichzelf af of hij nog steeds kon wat hij in 2000 deed.
'Woar ik ook benijd noar was. Hou vuilt dat?' Het voelde goed want vorige week zette hij na dik twee weken werken zijn signatuur onder het tweede schilderij. Het origineel gaat naar de expositie in het Chi Mei Museum in Taiwan, het tweede naar Gouda.

Bekijk hier hoe Helmantel het origineel schildert, in 2000.

Is er nu ook verschil?

Wat iedereen wil weten is of er nu ook verschil is tussen de twee schilderijen. 'Allint ain flezze heb 'k eem wat hoger moakt, zodat e boven wat aans oetpiekt. Mor veur de rest is t zulfde en dat was ook mien bedoulen', zegt Helmantel stellig.
De expositie in Taiwan, met zo'n zestig werken van Henk Helmantel, wordt geopend op 23 januari. De tentoontstelling in het voormalige Caterina Gasthuis in Gouda begint op 24 februari. Daarnaast is er nog een derde expositie vanaf 4 februari in Museum More in Gorssel.
De uitzending van de Noordmannen is terug te beluisteren via Uitzending Gemist op de website van RTV Noord . Klik hier.