Dit zijn de kandidaten voor Groninger van het Jaar 2017

De genomineerden voor de titel 'Groninger van het Jaar 2017'
De genomineerden voor de titel 'Groninger van het Jaar 2017' © Beeldbewerking RTV Noord
De drie kandidaten voor de titel 'Groninger van het Jaar 2017' zijn bekend. De kijkers en luisteraars van RTV Noord hebben gekozen voor cabaretier Freek de Jonge, presentatrice Janine Abbring en ondernemer Max Holthausen.

Cabaretier Freek de Jonge

Geboren in Westernieland, als zoon van een predikant. Hij werd bekend met het sociaal geëngageerde cabaretduo Neerlands Hoop, samen met Bram Vermeulen. Daarna maakte hij solo veel succesvolle theaterprogramma's, waaronder meerdere oudejaarsconferences.
Maar dit jaar komt De Jonge op een andere manier naar voren. Hij keert terug naar onze provincie om actie te voeren vanwege de aardbevingsproblematiek; volgens De Jonge 'het grootste naoorlogse schandaal' van ons land. Dat doe hij getimed naar aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.
De cabaretier brengt de kwestie veelvuldig onder de aandacht in de landelijke media, schrijft een petitie uit en maakt een protestlied met Groningse artiesten, dat hij ten gehore brengt in het televisieprogramma De Wereld Draait Door en schrijft het manifest 'Laat Groningen niet zakken'. De bijbehorende petitie wordt ruim 200.000 keer ondertekend.

Presentatrice Janine Abbring

Janine Abbring, geboren Groningse, is programmamaker, tekstschrijver, journalist en presentatrice. Ze presenteerde verschillende televisieprogramma's bij RTV Noord, was reporter voor een rubriek in De Wereld Draait Door en presenteerde Vroege Vogels.
Momenteel is ze eindredacteur van de satirische talkshow Zondag met Lubach. Daarmee wint ze dit jaar de Televizierring. Daarnaast presenteert Janine het avondvullende interviewprogramma Zomergasten.
Voor het Zomergasten-interview met burgemeester Eberhard van der Laan ontvangt ze eerder dit jaar de Sonja Barend-Award voor het beste interview van het jaar.

Ondernemer Max Holthausen

De 18-jarige ingenieur Max Holthausen uit Hoogezand wordt in 2017 even wereldberoemd als hij het Model S. van automerk Tesla 'hackt'. Dat maakt de duurzame, vernieuwende auto nog zuiniger.
Hij vond ruimte en een manier om een waterstoftank in de auto te bouwen. Met zo'n ombouw kan het bereik van een Tesla toenemen van 400 tot 1.000 kilometer, zonder tussentijds te tanken of bij te laden. Wereldwijd schreef de pers over het verder verduurzamen van een groene auto.
Het is een project waar Max niet alleen zichzelf, maar ook het bedrijf Holthausen uit Hoogezand op de kaart zet. Max Holthausen wordt voor zijn prestatie ook Techpionier van Nederland, een wedstrijd met bijna honderd aanmeldingen, uitgeschreven door VPRO's Tegenlicht.

De kijker en luisteraar bepalen

De kandidaten gaan nu de eindronde in, waarin op hen kan worden gestemd. Op vrijdag 29 december maken we in Noord Vandaag de winnaar van de verkiezing bekend. Wil je stemmen op één van de kandidaten, doe dat dan hier. Je kunt per ip-adres één keer per dag stemmen.
Stemmen kan vanaf vandaag tot en met 28 december 23:59 uur. Dat kan op RTVNoord.nl/GvhJ.
De nominatieronde van de afgelopen twee weken leverde 1800 nominaties op. De meest uiteenlopende mensen werden genomineerd, van geroemde familieleden tot gewaardeerde buren, van bekend tot onbekend. Vorig jaar stemden ruim 16.000 mensen op de Groninger(s) van het Jaar 2016: de in Mali omgekomen Groningse militairen Kevin Roggeveld en Henry Hoving.