Buschauffeurs dreigen met staking op 4 januari

Vakbond FNV heeft een ultimatum gestuurd aan de werkgevers in het streekvervoer. Ze krijgen tot 2 januari, 12.00 uur de tijd om over de brug te komen.

Doen ze dat in de ogen van de FNV niet of onvoldoende, dan volgt een landelijke staking in het streekvervoer op donderdag 4 januari. De kans is groot dat het CNV ook meedoet.

Te weinig tijd voor plaspauze

De FNV wil afspraken maken om de werkdruk tegen te gaan. Die is in het streekvervoer onverantwoord hoog, zegt de bond. De buschauffeurs zeggen dat hun dienstrittenschema's zo krap zijn, dat ze nauwelijks tijd hebben voor een plaspauze. Om dit punt duidelijk te maken, voerde de FNV vorige week actie door met dixi's achter bussen aan te rijden.

Loonsverhoging

Daarnaast eisen de bonden een loonsverhoging van 3,5 procent voor 2018, vastgelegd in een éénjarige cao. De werkgevers willen een cao voor drie jaar, met daarin een totale loonsverhoging van zes procent.

Stakingsbereidheid

Maandagavond houdt de FNV in Groningen een actievergadering om de stakingsbereidheid onder de leden te peilen. Een OR-vakbondslid van Qbuzz zei vorige week al dat de animo onder de chauffeurs om het werk neer te leggen, groot is.

Lees ook:

- Acties op komst bij Qbuzz
- Noord Vandaag: 'We hebben niet eens meer tijd om te plassen'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws