Instellingen

Politieke partijen in Oldambt vinden rentepercentages Volkskredietbank te hoog

© RTV Noord (Archief)
Inwoners van acht gemeenten in Noordoost-Groningen die geld lenen van hun gemeente, moeten daarover 11,7 procent rente betalen. Politieke partijen in Oldambt hebben daar maandagavond vragen over gesteld. Zij vinden het percentage te hoog.
De zogenaamde sociale leningen zijn speciaal bedoeld voor mensen met een inkomen tot 130 procent van het minimumloon, een negatieve BKR-registratie en/of een leeftijd boven de 65 jaar.

Volkskredietbank Noordoost-Groningen (VKB)

De gemeenten Appingedam, Bellingwedde, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Oldambt, Pekela en Veendam werken samen in de Volkskredietbank Noordoost-Groningen. De wethouders van de acht gemeenten bepalen gezamenlijk wat het rentepercentage is, maar zij zijn het onderling niet met elkaar eens.
De ene wethouder vindt het percentage van 11,7 procent te hoog, terwijl de ander het juist in stand wil houden om mensen af te schrikken. De doelgroep heeft namelijk een relatief hoog risicoprofiel.

Vragen Oldambt

De partijen D66 en de PvdA hebben hierover vragen gesteld aan wethouder Bard Boon. Toch keek Boon op van de vragen, aangezien nagenoeg dezelfde vragen in februari dit jaar al zijn beantwoord. 'Toen hebben wij redelijk uitgebreid schriftelijk antwoord gegeven. Het is al heel lang bekend dat wij dit percentage hanteren.'
Boon laat daarbij weten dat hij het rentepercentage zelf ook te hoog vindt, maar dat een meerderheid van de acht wethouders in de VKB tegen een verlaging is. 'In februari is een bestuursvergadering. Dan ga ik volop proberen om dat percentage naar beneden te krijgen', besluit Boon.