Verdachte van schietpartij bij Thialf mag uit de cel

© Politie
De rechtbank in Leeuwarden heeft woensdag de voorlopige hechtenis van de verdachte in de Thialf-schietzaak opgeheven. Daar raakte de Groningse schaatssponsor Bert Jonker gewond bij.
De verdachte Charles Reinier van der W. lijdt aan blaaskanker en moet een aantal operaties ondergaan. De eerste operatie staat voor donderdag 21 december gepland.

Poging tot moord of doodslag

De 57-jarige Van der W. zou Jonker op 7 januari op het parkeerterrein van ijsstadion Thialf in Heerenveen hebben beschoten. Het Openbaar Ministerie gaat uit van een poging tot moord of doodslag. Van der W. en Jonker zouden een zakelijk conflict hebben.

Elektronisch toezicht

Van der W. wordt de komende tijd onder elektronisch toezicht gesteld. Daarnaast heeft hij een contactverbod en een locatieverbod voor heel Friesland gekregen. Verder moet hij zijn paspoort inleveren. De verdachte was lange tijd onvindbaar. Hij werd in juli opgepakt in de buurt van Barcelona.

Reconstructie

Van der W. zal ook moeten meewerken aan een reconstructie van het schietincident, dat plaatsvond tijdens het EK schaatsen allround en sprint. Jonker, directeur van ingenieursbureau Clafis, liep een wond op in zijn hand en vluchtte in zijn auto.

'Jonker had wapen'

Volgens Van der W. was het Jonker die een wapen op hem richtte en is dit in een worsteling afgegaan. In Jonkers auto zijn geen sporen van een beschieting aangetroffen en het wapen werd nooit teruggevonden. Een reconstructie moet uitwijzen wat er is gebeurd, zo bepaalde de rechter woensdag 13 december bij een regiezitting.