Huurders in Groningen wachten gemiddeld 28 maanden op nieuwe woning

Een voorbeeld van een nieuwbouwproject in Lewenborg in Stad
Een voorbeeld van een nieuwbouwproject in Lewenborg in Stad © Lefier
Een kwart van de Groningers die de RTV Noord-enquête over de woningmarkt heeft ingevuld geeft aan 'zo snel mogelijk' uit hun huidige woning te willen. Maar dat lukt vaak niet: huurders wachten gemiddeld meer dan twee jaar op een nieuwe woning.
Het gaat daarbij vooral om Groningers die er al over nadenken om te verhuizen.
Met de vragenlijst wilden we in kaart brengen tegen welke onstakels woningzoekers aan lopen, of ze nou kijken naar een huur- of koopwoning. In de vragenlijst, een samenwerking met NOS en andere regionale omroepen, was het niet mogelijk om aan te geven dat je graag op je eigen plek blijft.
Toch gaven veel Groningers aan dat ze helemaal niet weg willen. 'Ik woon prima waar ik nu woon', was een veelgehoorde reactie. Omdat de antwoordoptie niet bestond, maar het antwoord wel werd gegeven, zijn de resultaten van de enquête niet representatief voor heel Groningen. Wel geven ze een beeld van de problemen waar woningzoekers tegenaan lopen.

Meer dan twee jaar zoeken

Dat is bijvoorbeeld de tijd die het duurt om een nieuwe woning te vinden. Gemiddeld geven huurders aan dat ze 28 maanden zoeken naar een nieuwe woning. De zoektocht naar een sociale huurwoning duurt gemiddeld zelfs 33 maanden. Huurhuizen in de vrije sector worden gemiddeld in 16 maanden gevonden. Kopers doen 14 maanden over het vinden van een huis, geven zij aan.

Wachttijd in Stad langer

De wachttijden komen overeen met het landelijke beeld, al vormt de stad Groningen een uitzondering daarop. Daar geven mensen aan dat ze langer moeten wachten op een woning, vooral in het middenhuur-segment. De stad bevindt zich in dat opzicht in gezelschap van steden als Zwolle en Maastricht, maar ook in de hele Randstad dient dit probleem zich aan.

Middenhuur is uitdagend

In het middenhuur-segment zitten woningzoekers die soms tussen wal en schip vallen. Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig om een goede hypotheek te krijgen of een hogere huur te kunnen betalen.
Woningen die betaalbaar zijn voor deze groep, zijn populair en dus schaars. Een aantal mensen geeft in onze enquête aan dat ze al jaren op een dergelijke woning wachten.
Toen ik hier kwam wonen, zijn mijn punten weer naar nul gegaan. Ik moet hier dus wel blijven
Hans Werker - huurder

Verrotte kozijnen

Hans Werker woont sinds twee jaar in een sociale huurwoning in de stadswijk De Wijert in Groningen. Een woning kopen kan hij niet, daarom is hij aangewezen op een sociale huurwoning. Hij wil verhuizen omdat zijn huidige woning slecht onderhouden is. 
'Ik heb een raam zowel met tape als met kit dichtgemaakt en de kozijnen zijn verrot', zegt Werker. 'Het waait binnen net zo hard als buiten. Ik heb geen huurpunten om voor een andere woning in aanmerking te komen. Toen ik hier kwam wonen zijn mijn punten weer naar nul gegaan. Ik moet hier dus wel blijven.' 

Tienduizend nieuwe woningen

De gemeente Groningen maakte vorige week bekend dat er alleen in de stad al tienduizend woningen bij komen in de komende vier jaar. Het gaat dan wel om woningen in allerlei prijsklassen.
De schatting is dat er landelijk behoefte is aan 75.000 middenhuurwoningen. Een speciale landelijke commissie komt begin januari met aanbevelingen om de schaarste bij de middenhuur aan te pakken.
Update 4 januari 2018: Voorheen hadden we de kop 'Kwart Groningers wil 'zo snel mogelijk' verhuizen boven dit artikel staan. Omdat de kop een verkeerd beeld gaf naar aanleiding van de antwoorden, hebben we de kop aangepast en het artikel verduidelijkt.