Meldpunt voor misbruik bij Jehova's Getuigen ontvangt tachtig meldingen

Bij het onlangs ingestelde meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de gemeenschap van de Jehovah's Getuigen, zijn inmiddels al tachtig meldingen binnen gekomen.

Dat bevestigt de Groninger Frank Huiting, een van de oprichters van het meldpunt, donderdag tegenover Dagblad Trouw.

Reclaimed Voices

De Stichting Reclaimed Voices, zoals de organisatie heet, bestaat nu ruim een maand. In die periode kwamen vijftig verhalen binnen van mensen die misbruikt zijn binnen de geloofsgemeenschap. Nog eens dertig meldingen kwamen binnen via Trouw, dat de afgelopen maanden berichtte over de kwestie.

Drempel

De meldingen zijn vooral afkomstig van mensen die nu volwassen zijn, maar vertellen over ervaringen uit hun jeugd. Veelal hebben zij ook al afscheid genomen van de geloofsgemeenschap. 'Voor hen is de drempel lager om melding te doen van hetgeen ze is overkomen', aldus Huiting, die in zijn jeugd zelf slachtoffer was van misbruik door iemand van de Jehova's Getuigen. Toch zitten er ook enkele 'actuele zaken' tussen, zegt hij.

Risicofactoren

Een van de doelen van de stichting is om misstanden met kindermisbruik binnen de Jehovah's Getuigen aan de kaak te stellen. Volgens Huiting komt misbruik binnen de gemeenschap vaker voor dan gemiddeld in de maatschappij als gevolg van 'hogere risicofactoren, zoals een sterke hiërarchie en hoge sociale druk'.

Interne oplossing

Het hoofdbestuur van de Jehovah's Getuigen gaat nu niet goed om met meldingen van misstanden, vindt hij. 'Zaken worden intern opgelost. Veel blijft verzwegen. Eventuele sancties leggen ze zelf op, maar openbaar maken ze zaken nooit. Dit verhoogt de kans dat een pedofiel actief kan blijven.'

Lees ook:

- Jehovah's Getuigen willen 'onder voorwaarden' in gesprek met anti-misbruikstichting
- Minister Dekker: Jehovah's Getuigen moeten seksueel misbruik onderzoeken
- 'Tientallen meldingen' over seksueel misbruik bij Jehovah's Getuigen
- Noord Vandaag: 'De oplossing wordt vaak intern gezocht'
- 'Jehovah's Getuigen moeten niet langer zwijgen over seksueel misbruik'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws