Krimp zet door in Groninger 'randgemeenten'

De bevolkingskrimp in gemeenten aan de rand van onze provincie zet door. Pekela, Loppersum, Appingedam en Bellingwedde zien hun inwoneraantal het hardst teruglopen. In vrijwel alle randgemeenten overleden meer mensen dan er baby's werden geboren. De bevolking groeide wel in de stad Groningen en omliggende gemeenten.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers over de eerste elf maanden van 2017. In 91 van de 388 Nederlandse gemeenten daalde het aantal inwoners vorig jaar. Dat zijn er acht meer dan een jaar eerder.

Sluiting azc's

In een aantal gemeenten is de krimp deels te verklaren door de sluiting van enkele azc's. Dat was het geval in Delfzijl, Bellingwolde en Pekela. Door de sluiting in Delfzijl vertrokken er 350 tot 370 inwoners uit die gemeente. Ook in Onnen ging een azc dicht, maar daar steeg het inwoneraantal juist, mogelijk dankzij de gunstige ligging ten opzichte van Stad.

Veel ouderen en trek naar de stad

Als andere redenen voor de terugloop van het aantal inwoners noemt het CBS de vergrijzing en het feit dat er weinig vrouwen in de vruchtbare leeftijd in een bepaald gebied wonen. Bovendien trekken veel jongeren jaarlijks naar steden of naar de randstad voor een opleiding of werk. Daar groeit de bevolking volgens het CBS dan ook in de meeste gemeenten.

Lees ook:

- Alleen Groningse economie kromp in 2016 (2017)
- Explosieve stijging winkelleegstand in Pekela en Loppersum (2017)
- Inwonertal gemeente Groningen groeit; bevolking Noordoost-Groningen neemt af (2016)

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws