Gebruiken meer sociale werkplaatsen de Moorlag-constructie?

De landelijke koepel van sociale werkplaatsen Cedris onderzoekt of arbeidsbeperkten vaker worden ingehuurd via een schijnconstructie. Dat bevestigt Jan-Jaap de Haan, directeur van Cedris, naar aanleiding van berichtgeving door het AD.

Volgens PvdA-Kamerlid William Moorlag komen schijnconstructies in die sector vaker voor.

Ophef

Moorlag ligt onder vuur omdat hij in zijn vorige functie als directeur van sociale werkplaats Alescon in Assen mensen in dienst heeft genomen met een voor hen nadelige schijnconstructie. De PvdA is juist fel tegen dit soort praktijken.

Geen voorbeelden

Cedris-directeur De Haan wijst erop dat de rechter heeft geoordeeld dat de uitzendconstructie bij Alescon niet correct was. Daarom gaat Cedris bij de aangesloten leden vragen of dit vaker voorkomt. 'Tot nu toe zijn ons daar geen voorbeelden van bekend, maar wij sluiten niet uit dat dit vaker voorkomt', aldus De Haan. 'Daarom vragen wij onze leden om deze of vergelijkbare constructies te melden.' Alle 90 sociale werkplaatsen in Nederland zijn aangesloten bij Cedris.

Sterk vermoeden

Vakbond FNV, die de schijnconstructie bij Alescon aan het licht bracht, verwacht wél dat het vaker voorkomt. 'We hebben het sterke vermoeden dat dit elders ook speelt', zegt FNV-bestuurder Gea Lotterman tegen het AD.

Lees ook:

- PvdA-top negeerde signalen over schijnconstructie Moorlag
Commissie onderzoekt handelwijze PvdA-Kamerlid Moorlag 
Groninger PvdA'ers worstelen met situatie rond Kamerlid Moorlag
Moorlag: 'Ik geef voorlopig geen gehoor aan de oproep om op te stappen'
Oud-PvdA-Kamerlid over Moorlag: 'Beeldvorming kan dodelijk zijn'
Fractie PvdA gaat praten over het lot van Moorlag
'Moorlag weg uit PvdA-fractie vanwege schijnconstructie'

Meer over dit onderwerp:
moorlag DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws