CDA wil spoeddebat over beving; PvdA wil haast met nieuw schadeprotocol

© Wikimedia commons
CDA-Kamerlid Agnes Mulder vraagt een spoeddebat aan over de aardbeving van maandagmiddag bij Zeerijp. Het spoeddebat vindt waarschijnlijk volgende week plaats.
Ook GroenLinks wil een Kamerdebat. 'Hoeveel aardbevingen zijn er nodig voordat we de Groningers tegemoet komen? De heftige aardbeving van vandaag moet leiden tot onmiddellijke maatregelen. (...) Dat betekent: het regeerakkoord openbreken en de gaswinning snel omlaag en de winning van cluster Loppersum nu dicht', aldus Kamerlid Liesbeth van Tongeren.
De PvdA komt eveneens in actie naar aanleiding van de beving: de partij heeft Kamervragen gesteld aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken & Klimaat. Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer toont de beving bij Zeerijp aan dat er haast moet worden gemaakt met een nieuw schadeprotocol.

Nood aan de man

Volgens Nijboer is er 'nood aan de man' en moet er 'vliegensvlug' een nieuw schadeprotocol komen. Het PvdA-Kamerlid wil onder meer van de minister weten in hoeverre hij het acceptabel vindt dat mensen met schade moeten wachten voor ze die schade kunnen melden. Ook wil hij weten hoe lang de minister het acceptabel vindt voordat de schade is verholpen.
Nijboer is verder benieuwd hoeveel de schade de beving heeft veroorzaakt, onder meer aan beeldbepalende gebouwen.