Mogelijk dit weekend duidelijkheid over Kamerlid Moorlag

Er komt mogelijk dit weekend meer duidelijkheid over het lot van het in opspraak geraakte PvdA-Kamerlid William Moorlag uit Winsum. Ingewijden houden er rekening mee dat de onderzoekscommissie zaterdag of zondag rapport uitbrengt over haar bevindingen.

De commissie onderzoekt of Moorlag 'nog geloofwaardig' Kamerlid kan blijven.

Onder vuur

Moorlag ligt onder vuur omdat hij in zijn vorige functie als directeur van sociale werkplaats Alescon arbeidsgehandicapten in dienst heeft genomen via een schijnconstructie. De rechter stelde het bedrijf in een door de FNV aangespannen zaak in het ongelijk. De kwestie ligt extra gevoelig omdat de PvdA van de strijd tegen schijnconstructies een speerpunt heeft gemaakt.

Grote onrust

De kwestie zorgt voor grote onrust in de PvdA. Onder meer de Jonge Socialisten dringen aan op het vertrek van Moorlag. Een bron in de fractie wijst er echter op dat de laatste dagen 'op een andere manier' in de media bericht wordt over de gang van zaken.

Er zou meer begrip zijn voor de motieven van het Kamerlid om zich van de schijnconstructie te bedienen. Moorlag zou alleen de belangen van arbeidsgehandicapten voor ogen hebben gehad.

Moorlag lijkt vooralsnog niet van plan om uit zichzelf op te stappen als Kamerlid. Als hij uit de fractie gezet wordt, zou hij zijn zetel kunnen meenemen. De PvdA-fractie zou dan nog maar uit acht leden bestaan.

'Niet handig'

In de fractie wordt gehoopt dat de affaire snel uit de wereld is. Het zou 'niet handig' zijn als die nog doorettert als volgende week de Tweede Kamer weer begint, zegt een bron tegen persbureau ANP.

Lees ook:

- Commissie onderzoekt handelwijze PvdA-Kamerlid Moorlag
- Groninger PvdA'ers worstelen met situatie rond Kamerlid Moorlag
- Moorlag: 'Ik geef voorlopig geen gehoor aan de oproep om op te stappen'
- Fractie PvdA gaat praten over het lot van Moorlag
- Moorlag: 'Ik wil me graag verantwoorden, maar dat kan nog niet'
- Oud-PvdA-Kamerlid over Moorlag: 'Beeldvorming kan dodelijk zijn'
- PvdA-Kamerlid Moorlag onder vuur wegens schijnconstructie

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws