Inwoners gemeente Groningen lopen relatief groot risico op armoede

Het risico om onder de armoedegrens te zakken was in 2016 het hoogst in achtereenvolgens de gemeenten Rotterdam, Groningen en Amsterdam. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

In Groningen liep 14,7 procent van de huishoudens in 2016 kans op armoede.

Noordoosten

In Rotterdam liep 15,3 procent van de huishoudens risico op armoede en in Amsterdam was dat 14,6 procent. Relatief gezien zijn er nabij Groningen in het noordoosten van het land veel kleinere gemeenten met een bovengemiddeld aandeel huishoudens dat een laag inkomen heeft, concludeert het CBS,

Inkomensgrens

Het risico op armoede is groot in Groningen omdat het aantal huishoudens in de gemeente dat langdurig - vier jaar of langer - van een laag inkomen moet rondkomen in één jaar tijd is toegenomen. Dat is ook de landelijke trend, waar dat aantal met 15.000 is toegenomen tot 224.000. Dat komt neer op 3,3 procent van alle huishoudens.

Laag inkomen

In totaal hebben 590.000 huishoudens een 'laag' inkomen, ofwel 8,2 procent van alle gezinnen. Volgens de definitie ligt die inkomensgrens op 1030 euro voor een alleenstaande op maandbasis, 1370 euro voor een alleenstaande ouder met één kind en 1940 euro voor een paar met twee kinderen.

Langdurige bijstand

"We zien dat de crisis over is, maar voor heel veel mensen geldt dat helaas nog niet", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. De toename van gezinnen in armoede komt volgens hem vooral doordat meer mensen langdurig in de bijstand zitten. "En hoe langer in de bijstand, hoe kleiner de kans op een baan".

De verwachting is echter wel dat het aantal huishoudens dat in armoede leeft, dit jaar "een klein beetje" afneemt.

Afbeelding
Bron: CBS

Lees ook:

- Werkloosheid is in onze provincie het hoogst
- 'Groningen staat voor uitdaging om 5.200 banen binnen te halen'
- Meer werkloze Oost-Groningers vinden een baan
- 'Noorden moet meer doen tegen armoede en werkloosheid'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws